Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari Taksinin Satılarak Yenisinin Alınması Durumunda ÖTV Uygulanması PDF Yazdır e-Posta
17 Ocak 2017

T.C.

UŞAK VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

52796708-135-2

17.01.2017

Konu

:

Parapleji %60

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, … Hastanesi tarafından adınıza düzenlenmiş olan … tarihli ve … sayılı engelli sağlık kurulu raporunda, "parapleji" teşhisi ve %60 engellilik oranı tespitinin yer aldığı, söz konusu rapora istinaden otomatik vitesli bir araç bakımından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen malul veya engellilere ilişkin istisna uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Defterdarlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik oranı %90'ın altında olup bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

Bu istisna uygulamasının usul ve esasları ise Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.1, 1.3 ve 1.5) bölümlerinde belirlenmiştir.

Bu bağlamda, engellilik oranı %90'ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olan malul veya engelliler, mezkûr Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmekte olup, bu uygulamada engellilik durumu ve oranının tevsiki amacıyla ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerekmektedir.

Ayrıca, yukarıda yer verilen mevzuat çerçevesinde, herhangi bir tertibat aranılmaksızın otomatik vitesli bir taşıtın ÖTV'siz ilk iktisabına imkân sağlayan engellilik durumunun yanı sıra, sağ alt ekstremitede de (sağ ayak ve/veya bacakta) engelliliğin bulunması ve bu engellilik durumunun, taşıtın bizzat kullanımı için fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) mahiyette olması halinde, taşıtın fren ve gaz pedallarında engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılmaksızın münhasıran otomatik vitesli bir taşıt bakımından Kanunun (7/2-c) maddesi uygulamasından yararlanılması mümkün değildir.

Bunun yanı sıra, başvurunuz eki engelli sağlık kurulu raporunun;

- "Engele İlişkin Bilgiler" tablosunun "Kas İskelet Sistemi" bölümünde, "Ortopedi: Sağ alt ekstremite tüm eha tam kas gücü 3/5 sol alt ekstremite tüm eha tam kas gücü tam diğer eha tam. Fizik Tedavi: 43 yaşında erkek hasta. 2004 yılında yüksekten düşme sonrası spinal kord hasarı meydana gelmiş. Alt ekstremitede güçsüzlük, gaita ve idrar inkontinansı mevcut. FM: Hasta her iki koldan kanedyen desteği ile mobilize olabiliyor. Eklem hareket açıklıkları tam. Üst ekstremite kas güçleri 5/5. Sol kalça fleks 3+/5, sağ kalça fleks 3/5, sağ diz ekst 3/5, sağ ayak bileği dorsifleks 3-/5, sağ ehl 3-/5, sağ ayak bileği plantarfleks 3/5, sol diz ekst 4+/5, sol ayak bileği dorsifleks 4+/5, sağ ehl 4+/5, sağ ayak bileği plantarfleks 4+/5. DTR: Sağ alt ekst alınamadı.",

- "Raporun Kullanım Amacı" tablosunun "Diğer (Açıklayınız)" bölümünde ise "H Sınıfı ehliyet alabilir. Elden kumandalı otomatik vitesli araç kullanabilir ."

bulgu ve açıklamalarının yer aldığı, dolayısıyla, sağ alt ekstremiteye ilişkin engellilik durumunuzun da bulunduğu anlaşılmıştır.

Bu çerçevede, bahse konu raporda yer verilen engellilik durumunuz itibariyle, söz konusu engelli sağlık kurulu raporuna istinaden, mezkûr Kanunun (7/2-c) maddesi uygulamasından, istisna kapsamındaki manuel vitesli bir taşıt bakımından debriyaj, fren ve gaz pedallarının, otomatik vitesli bir taşıt bakımından ise fren ve gaz pedallarının elden kumanda edilebilmesine yönelik sabitlenmiş özel tertibat yaptırmanız kaydıyla, mezkûr Genel Tebliğin (II/C/1.1, 1.3 ve 1.5) bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yararlanmanız mümkündür.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.