Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Damga Vergisinden İstisna Edilen Kağıtlar PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2017

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı : 90792880-155.01.01.01[2016/4517]-298472                                                                                                                     15.08.2017

Konu : Yüksek ve orta-yüksek teknolojili sanayi

 ürünlerinin üretimi ile düzenlenen sözleşmelerin

 damga vergisine tabi olup olmadığı

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketiniz ile ... A.Ş. arasında ... Programı kapsamında düzenlenen " ... Alt Yüklenicilik Sözleşmesi"nin 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 29 uncu maddesi ile Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tabloya eklenen (44) numaralı fıkra kapsamında damga vergisinden muaf olup olmadığı hususunda görüş istenildiği anlaşılmaktadır.

 

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "1-Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

 

Mezkur Kanuna ekli (2) sayılı tablonun ”V- Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar” başlıklı bölümünün 09/08/2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla eklenen (44) numaralı fıkrasında, Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlarla belirlenen yüksek ve orta yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin imalatına ilişkin olarak imalatçılar ile tedarikçileri arasında mal ve hizmet alımı nedeniyle düzenlenen kâğıtların damga vergisinden müstesna olduğu belirtilmiştir.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden ... A.Ş. ile şirketiniz arasında düzenlenen sözleşmenin ... Tedariki Alt Yüklenicilik sözleşmesi olduğu, ürün imalatçısının ... tedarikçi firmanın ise ... olduğu anlaşılmıştır.

 

Buna göre, söz konusu hüküm ile imalatçılar ile tedarikçiler arasında mal ve hizmet alımı nedeniyle düzenlenen kağıtlara istisna tanındığından firmanız ile ... A.Ş. arasında düzenlenen ... Tedariki Alt Yüklenicilik Sözleşmesinin damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.