Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gemi bakım onarım sözleşmesinin damga vergisinden istisna olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
20 Aralık 2016

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı   : 97895701-155[2016/345]-255456                                                                                                                                                             20.12.2016

Konu : Gemi bakım onarım sözleşmesinin

            damga vergisinden istisna olup olmadığı

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, … Döner Sermaye Genel Müdürlüğü olarak Milli Savunma Bakanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına Bağlı Kurumlarda Döner Sermaye Teşkili ve İşletilmesine İlişkin 3225 sayılı Kanun ve buna bağlı 19262 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik gereğince faaliyetlerinizi sürdürdüğünüz, Genel Müdürlüğünüz ile … A.Ş. arasında 12/10/2016 tarihinde düzenlenen … Deniz Otobüsünün karaya alınması ve genel hizmetlerinin verilmesi kapsamındaki 50.000 TL'lık sözleşmenin 6728 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun "IV. Ticari ve Medeni işlerle ilgili kağıtlar" bölümüne eklenen (49) numaralı fıkrası kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hakkında bilgi verilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisinden müstesna olduğu; hükme bağlanmıştır.

09/08/2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 29 uncu maddesi ile 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV.Ticari ve medeni işlerli ilgili kağıtlar" başlıklı bölümüne eklenen (49) numaralı fıkrasında; her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme ve dönüşümü ile bakım ve onarımına ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna edilmiştir.

Özelge talep formunuza ekli "Sözleşme" başlıklı kağıdın konusunun, …Deniz Otobüsünün karaya alınması ve genel hizmetlerinin verilmesi olduğu anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinden, … Döner Sermaye Genel Müdürlüğü ile … A.Ş. arasında düzenlenen 12/10/2016 tarihli sözleşmeye konu işin, … Deniz Otobüsünün inşası, yenilemesi ve dönüşümü ile bakım ve onarımına ilişkin olması durumunda, söz konusu sözleşmeye 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/49 numaralı fıkrası kapsamında damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

Bilgilerinize rica ederim.