Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hisse devir sözleşmesinin damga vergisinden istisna olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
09 Aralık 2016

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 (Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı   : 97895701-155[2016/308]-242863                                                                                                                                                              09/12/2016

Konu : Hisse devir sözleşmesinin damga vergisinden istisna olup olmadığı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Şirketinizin ... /2016 tarihli Hisse Devir Sözleşmesi ile ... mukimi I ... Systems BV ve ... BV'nin hissedarı olduğu Türkiye mukimi ... Yatırımları ve Tic. A.Ş.'de bulunan hisselerini devir aldığı belirtilerek bu kapsamda düzenlenen sözleşmenin damga vergisinden istisna olup olmadığı hakkında görüş istenildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden istisna olduğu; Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV - Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün 6728 sayılı Kanunun 29 uncu maddesiyle değişik 16 numaralı fıkrasında, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına, pay devirlerine, sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Özelge talep formu ekinde bulunan dilekçenizin ve eki 20/08/2016 tarihli hisse devir sözleşmesinin incelenmesinden, söz konusu sözleşmenin ... mukimi … A.Ş.'de bulunan hisselerinin tamamının şirketinize satışına ilişkin olarak düzenlendiği, ... ... A.Ş.'nin sözleşmede adı geçen ... Öğretim Kurumlan A.Ş.'nin hisselerinin tamamına sahip olduğu, Asist A.Ş.'nin de ... Öğretim A.Ş.'nin hisselerinin tamamına sahip olduğu, ... A.Ş, ... Öğretim Kurumları A.Ş. ve ... A.Ş. arasında sahiplik ve alt iştirak ilişkisi bulunduğu anlaşılmaktadır.

Buna göre, şirketiniz ile ... mukimi şirketler arasında düzenlenen ve Hollanda mukimi şirketlerin, Türkiye mukimi ... Öğretim Yatırımları ve Tic. A.Ş.'de bulunan hisselerinin şirketinize devrine ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılan …/.../2016 tarihli Hisse Devri Sözleşmesinin, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/16 ncı maddesi kapsamında damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.