Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hakediş ödemelerinde damga vergisi PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2016

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

Sayı : 45404237-155.01.05.01[15-146]-269             30/11/2016

Konu : Hakediş ödemelerinde damga vergisi

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliği bulunan "… … İşi"ne ilişkin olarak şirketiniz ile anılan Kurum arasında düzenlenen ve …/…/20… tarihinde imzalanan, …/… ihale kayıt numaralı "…. Tip Sözleşme"si uyarınca söz konusu işlere ilişkin olarak adı geçen kurum tarafından şirketinize yapılacak hakediş ödemeleri nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 9 uncu maddesinde bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılan kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 5737 sayılı Vakıflar Kanununun "Muafiyet ve İstisnalar" başlıklı 77 nci maddesinde; "Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait taşınmazlar Devlet malı imtiyazından yararlanır, haczedilemez, rehnedilemezler. Tüm iş ve işlemleri, her türlü vergi, resim, harç ve katılım payından istisnadır." hükmü yer almaktadır.

5737 sayılı Vakıflar Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesinde; mazbut vakfın, bu Kanun uyarınca Genel Müdürlükçe yönetilecek ve temsil edilecek vakıflar ile mülga 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce yönetilen vakıfları ifade ettiği belirtilmiştir.

Buna göre, 5737 sayılı Kanunun 77 nci maddesindeki muafiyet hükmü münhasıran Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazlara yönelik olarak düzenlenmiştir. Söz konusu gayrimenkulün Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olması koşulu ile buna ilişkin Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından alınan ihale kararı ve düzenlenen sözleşmenin damga vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir.

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uygulaması yönünden resmi daire olan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından şirketinize yapılacak hakediş ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların, 5737 sayılı Kanunun 77 nci maddesinde yer alan muafiyet hükmü kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, damga vergisine tabi tutulması gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.