Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Danışmanlık işine ilişkin düzenlenen ihale kararı ve sözleşmenin 222 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2016

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı : 90792880-155.15.01[2016/4174]-405737                                                         30/11/2016

Konu : Danışmanlık işine ilişkin düzenlenen ihale kararı ve sözleşmenin 222 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ihalesi yapılan ve şirketinizce üstlenilen " ... İli Eğitim Yatırımlarının; Proje ve İhale Dökümanı Hazırlama İle İhale Sonrası Yapım İşleri Kontrollük Danışmanlık Hizmet Alımı İşi"ne ilişkin düzenlenen ihale kararı ile sözleşmeye 222 sayılı Kanunun 83 üncü ve 78 inci maddeleri kapsamında damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/l fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin; "II.Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci fıkrasında, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 7 nci maddesinde, İlköğretimin dört yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumu olduğu; 83 üncü maddesinde, ilköğretimin bütün gelirlerinin ve 78 inci maddede belirtilen giderlerinin (personel masrafları hariç) her türlü resim ve vergiden muaf olacağı hükmüne yer verilmiştir.

Mezkur Kanunun 78 inci maddesinde sayılan giderler ise, ilköğretim kurumlarınca yapılacak masrafları kapsamakta olup maddenin;

(a)     fıkrasında, köy, kasaba, şehir ilköğretim kurumlarının ve öğretmen lojmanlarının yapımı, tadili, esaslı onarımı, her türlü ilk tesis ve okul eşyası, ders aletleri ile arsa ve arazi

(b)     fıkrasında, küçük onarımlar, okulların genel giderleri, yoksul öğrencilere parasız olarak verilecek okul kitapları ve ders levazımı bedeli, öğrencilerin yiyecek, giyecek noksanlarının telafisi, esaslı hastalıkların tedavisi, pansiyonlu ilkokulların ve tamamlayıcı kursların ve sınıfların masrafları gibi her türlü giderler ilköğretimin giderleri olarak sayılmıştır.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ekindeki idare ile şirketiniz arasında …/…/20… tarihinde düzenlenen söz konusu sözleşmenin 6 ncı maddesinde, sözleşme konusu işin "… … … İşi" olduğu; 8 inci maddesinde, idari şartname, müzakereler sonucu kesinleşen teklifi, sözleşme tasarısı, özel teknik şartname, teknik şartname ve açıklamaların sözleşmenin ekleri olduğu; sözleşme eki özel idare teknik şartnamesinin "Yapılacak İşlerin Tanımı ve Kapsamı" başlıklı 2 nci maddesinde, idare tarafından ... büyükşehir sınırları genelinde yaptırılacak olan toplam tahmini ... m2 si Kontrolluk, ... m2 si ihale dökümanı hazırlama ve ... m2 de Proje hazırlama alımı hizmeti kapsamında yaptırılacak olan eğitim yatırımlarına ait projelerin karakteristiği; tahmini inşaat alanı idarece belirtilen, ilköğretim okulu, ilkokul, lise, pansiyon, anaokulu, spor salonu ve tesisleri işlerinin projelendirilmesi ve danışmanlık işlerini kapsadığı belirlemelerine yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ... İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ihalesi yapılan ve şirketinizce üstlenilen, " ... İli Eğitim Yatırımlarını; Proje ve İhale Dökümanı Hazırlama İle İhale Sonrası Yapım İşleri Kontrollük Danışmanlık Hizmet Alımı İşi", mahiyeti ve konusu itibarıyla 222 sayılı Kanunun 78 inci maddesinde sayılan işler arasında yer almadığından, başvurunuza konu ihale kararı ve sözleşmeye, 222 sayılı Kanunun 83 üncü maddesine göre istisna uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesi rica ederim.