Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ufak tutarlı kontör satışlarında sadece müşteri nosu yazılmak suretiyle e-Arşiv fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği. PDF Yazdır e-Posta
24 Aralık 2016

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[Mük.257-2016/VUK-1-19833]-262071

24.12.2016

Konu

:

Ufak tutarlı kontör satışlarında sadece müşteri nosu yazılmak suretiyle e-Arşiv fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği.

 

 

 

 

 

 

   İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin internet veya telefon aracılığıyla kontör ticareti yaptığınız, 2 ila 500,00.-TL arasında değişen ufak tutarlı yüklemeler için, e-Arşiv Fatura Uygulaması kapsamında her bir işlemde düzenlenecek faturalara, müşterinin adı soyadı, adresi ve vergi numarası yazmak yerine, sadece müşteri telefonu yazmak suretiyle bu faturaların düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünü talep ettiğiniz anlaşılmıştır..

 

   213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın tarifi yapılmış olup, 230 uncu maddesinde ise faturanın şekli belirtilerek faturada  bulunması gereken bilgilere yer verilmiştir. Buna göre; faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası, faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası; müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı; satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası bilgilerinin yer alması gerektiği,

 

   231 inci maddesinin (6) numaralı bendinde; bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanların müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumlu oldukları, ancak bu sorumluluğun, aynı maddenin ikinci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamadığı,

 

   hükme bağlanmıştır.

 

   Anılan Kanunun 227 nci maddesinin 4. fıkrası, mükerrer 242 nci maddesinin 2 numaralı bendi ile aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin 1 ve 3 numaralı bentlerinin Maliye Bakanlığına tanıdığı yetkilere istinaden, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin usul ve esaslar 397, 416, 421, 424 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile 58 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde, faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanıyan e-Arşiv Uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ise 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

 

   Konuya ilişkin olarak yayımlanan, 433 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (443 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile değişik) "Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması" başlıklı 6 ncı bölümününde;

 

   "e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen belgeler Başkanlığa bildirilen bilgi işlem sisteminde veya özel entegratör sisteminde oluşturulmalıdır.

 

   Kullanılan elektronik belge formatı, üzerinde mali mühür/NES taşımaya, belge üzerinde doğrulamaya, görüntülemeye ve kâğıt baskı almaya imkân veren genel tanınırlığa sahip bir format olmalıdır.

 

   Mükellefler, istemeleri halinde fatura formatı olarak www.efatura.gov.tr İnternet adresinde yayımlanan e-fatura format ve standardını da kullanabilirler. Ancak Tebliğin 3 üncü bölümünün b bendine göre elektronik ortamda iletilen faturalar için www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan e-fatura format ve standardının kullanılması zorunludur. Başkanlık gerekli görmesi halinde, mükelleflerin kullandıkları elektronik belge formatının değiştirilmesini isteyebilir.

 

   Uygulamayı kendi sistemi üzerinden kullanan tüzel kişiler elektronik ortamda oluşturdukları faturalarını kendi mali mühürleri ile gerçek kişiler ise kendi mali mühürleri ya da NES ile onaylarlar.

 

   Uygulamanın özel entegratör vasıtasıyla kullanılması durumunda belgeler mükelleflerin kendi mali mühür ya da NES'i ile veya mükellefin istemesi halinde özel entegratörün mali mührü ile onaylanır.

 

   e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen belgeler, bu Tebliğ ile getirilen düzenlemeler dışında başta Vergi Usul Kanunu olmak üzere, diğer vergi kanunları ve ilgili düzenlemelerde yer alan sürelere ve belirlenen usul ve esaslara uygun biçimde oluşturulmak zorundadır."

 

   "Vergi Mükellefi Olmayanlara Faturanın Teslimi" başlıklı 7.2 nci bölümünde;

 

   "e-Arşiv Uygulaması kapsamında, bu Tebliğin 3-c bendine göre vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen fatura, alıcının rızasına bağlı olarak kağıt veya elektronik ortamda teslim edilir.

 

   Vergi mükellefi olmayan alıcı tarafından elektronik ortamda teslimi istenen fatura internet dahil olmak üzere her türlü elektronik araç ve ortamlar vasıtasıyla iletilebilir.

 

   Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda fatura, malın teslimi ya da hizmetin ifası anında elektronik ortamda iletiliyorsa müşteriye bu faturanın kağıt çıktısı verilir. Bu durumda çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Bu imkandan yararlanabilmek için faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi zorunludur."

 

   "İnternet Üzerinden Mal ve Hizmet Satışında Düzenlenecek Faturalar" başlıklı 10 uncu bölümünde;

 

   "e-Arşiv izni olup internet üzerinden vergi mükellefi olmayanlara mal ve hizmet satışı yapanlar, yaptıkları satışlara ilişkin faturaları bu Tebliğin 7.2 bölümünde yer alan açıklamalara uygun olarak elektronik ortamda iletmek zorundadır. Söz konusu satışlarda Tebliğin 7.2 bölümünde açıklanan kâğıt çıktının sevk edilen malın yanında bulunması gerekmektedir.

 

    e-Arşiv Uygulaması kapsamında internet üzerinden mal ve hizmet satışında düzenlenecek faturalarda;

 

   1. Satış işleminin yapıldığı web adresi,

 

   2. Ödeme şekli,

 

   3. Ödeme tarihi,

 

   4. Gönderiyi taşıyanın adı soyadı/unvanı ve VKN/TCKN bilgisi,

 

   5. Satışa konu malın gönderildiği veya hizmetin ifa edildiği tarih,

 

   6. İade bölümünde; malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası, iade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutar bilgilerinin bulunması zorunlu olup fatura üzerinde ayrıca 'Bu satış internet üzerinden yapılmıştır.' ifadesine yer verilir."

 

   açıklamaları mevcuttur.

 

   Esas itibarıyla e-Arşiv Fatura Uygulaması kapsamında düzenlenen faturalar, yeni bir belge türü olmayıp kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Bu uygulamadaki maksat e-Arşiv Fatura Uygulaması sistemine kayıtlı kullanıcıların ticari faaliyet amacıyla yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifalarının elektronik ortamda belgelendirilmesi ve muhafazasıdır.

 

   Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere nihai tüketicilere e- Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenecek faturalarda vergi/TC kimlik numarası ile vergi dairesi bilgilerine yer verilmesi mecburiyeti bulunmamaktadır. Ancak, söz konusu faturalarda Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinde yer alan diğer bilgiler ile 433 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 10 uncu bölümünde belirtilen bilgilerin tamamına yer verilmesi gerekmektedir.

 

   Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.