Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mükellefiyet tesisinden önce alınan ve işletme aktifinde yer almayan makinelerin sahibi olunan şirkete devrinde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
31 Ekim 2016

T.C.

SİVAS VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

67630374-105[2016-63]-3

31.10.2016

Konu

:

Vergi Usul Kanunu Uygulamaları

 

 

 

 

 

 

 

…………

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 2016 Ocak ayından itibaren şahsi olarak gelir vergisi mükellefi olduğunuz, mükellefiyetinizin bulunmadığı yıllarda taş ocağı işlerinde kullanılmak üzere hurda olarak alınan, şahsınıza ait mükellefiyetinizde hiçbir şekilde kullanılmayan ve şahsi mükellefiyet aktifinize kayıtlı olmayan 3 adet makineyi gelir vergisi mükellefi olduktan sonra  tek ortaklı sahibi bulunduğunuz … Ltd. Şti.'ne, bu şirkete ait gider pusulası karşılığında devrettiğiniz, vergi dairesinin ise makineleri şahsınızın mükellefiyeti bulunduğu için fatura düzenleyerek satmanız gerektiğini belirtmiş olduğunu söyleyerek nasıl bir işlem yapmanız gerektiği hakkında görüş talep edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların tevsik edileceği hükme bağlanmış; 229 uncu ve müteakip maddelerinde vergi mükelleflerinin düzenleyeceği belgeler sayılmış ve 234 üncü maddesinde ise; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:

            ...

            3.Vergiden muaf esnafa;

            Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.

            Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev’i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur. Gider pusulaları, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir." hükmü yer almıştır.

            Buna göre, mükellef değil iken almış olduğunuz ve mükellef olduktan sonra da işletmeniz kayıtlarına girmeyen ve işletmenizde kullanılmayan makinelerin, tek ortaklı sahibi bulunduğunuz … Ltd. Şti. tarafından Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesi uyarınca gider pusulası düzenlenerek satın alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

                                  

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.