Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aktife kayıtlı olup kiralaması yapılan personel yükseltici platformların faydalı ömrünün kaç yıl olduğu PDF Yazdır e-Posta
21 Eylül 2016

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

95462982-105[VUK.ÖZLG-16-28]-222

21.09.2016

Konu

:

Aktife kayıtlı olup kiralaması yapılan personel yükseltici platformların faydalı ömrünün kaç yıl olduğu hk.

 

 

 

 

 

 

 

…………

 

          

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun tetkikinden; … satışını ve kiralamasını yaptığınız personel yükseltici platformların (liftlerin), imalat, inşaat, temizlik, bina tadilatı vb. personelin yüksek bir noktada çalışmasını gerektiren her türlü iş alanında kullanıldığından bahisle, aktifinize kaydederek kiraladığınız söz konusu platformların faydalı ömür listesinde hangi gruba dahil olacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

 

            Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinde "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder." hükmü yer almaktadır.

 

            Yine aynı kanunun 5024 sayılı Kanunla değişen 315 inci maddesinde, mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri ve ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı hükme bağlanmış olup, anılan maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları" tespit edilmiş ve bu oranlar 333, 339, 365, 389, 399, 406, 418, 439 ve 458 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile açıklanmıştır.

 

            Öte yandan, 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli Amortisman Listesinin "3. Demirbaşlar" bölümünün (3.52.) alt ayrımında "Yürüyen merdivenler, platformlar, konveyörler, bariyerler ve bunların benzerleri"nin faydalı ömrü 10 yıl, amortisman oranı %10,00 olarak belirlenmiştir.

 

            Buna göre; şirketiniz aktifinde kayıtlı olup, kiraladığınız personel yükseltici platformların (liftlerin) faydalı ömrünün bahse konu Amortisman Listesinin (3.52.) bölümü dikkate alınarak belirlenmesi gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

  

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

 

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.