Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sürücü Kursları için Valilik Ücret Komisyonunca belirlenen tarife bedeli değil tahsil edilen kısım kadar fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
05 Ağustos 2016

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

27192137-105[3-2016/352]-132

05.08.2016

Konu

:

Sürücü Kursları için Valilik Ücret Komisyonunca belirlenen tarife bedeli değil tahsil edilen kısım kadar fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hk.

 

 

 

 

 

 

………..

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında motorlu taşıt sürücü kursu hizmetleri veren işletmenizin 2016 yılı için ….. Valiliği Sürücü Eğitimi Maliyetlerini Belirleme Komisyonunca belirlenen ücretin (B sınıfı ehliyet için 1.152 TL) kursiyerlerden alınamaması durumunda, belirlenen fiyatın altında tahsil edilen ücret kadar fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.          

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiştir.

            Ticari kazancın gerçek usulde tespitinde, elde edilen hasılat ve yapılan giderler gerçek tutarları ile dikkate alınır. En basit tanımı ile mal ve hizmetin gerçek tutarı, piyasa koşulları altında birbirinden bağımsız alıcı ve satıcı arasında ticari ve teknik icaplara uygun olarak anlaşılan tutarı ifade etmektedir. Bu tutarın bir mesleki kuruluş veya yetkili kurum tarafından belirlenen ücret tarifesine göre düşüklük göstermesi mümkün olup, ticari kazancın tespitinde gerçek mal ve hizmet bedelinin dikkate alınması gerekir. Ancak bu bedelin emsaline göre açık bir düşüklük göstermemesi gerekeceği tabiidir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            -20/1 inci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde KDV matrahının bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu,

            -25/a maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teammüllere uygun miktardaki iskontoların matraha dahil olmayacağı,

            -27/2 nci maddesinde ise bedelin emsal bedeline veya emsal ücretine göre açık bir şekilde düşük olduğu ve bu düşüklüğün mükellefçe haklı bir sebeple açıklanamadığı hallerde, matrah olarak emsal bedeli veya emsal ücretinin esas alınacağı

            hükme bağlanmıştır.

            Bu çerçevede, Şirketinizce motorlu taşıt sürücü kursu faaliyetlerinde esas alınacak KDV matrahı bu hizmetin karşılığını teşkil eden ticari teammüllere uygun iskontolu bedel olacaktır. Ancak, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 05/12/2015 tarih ve 29553 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değişik 43. maddesi gereğince belirlenen bedelden daha düşük bir bedelle anlaşılması durumunda KDV söz konusu Yönetmelikle belirlenen tutar üzerinden hesaplanacaktır.

            Öte yandan, kayıtlara intikal ettirilen bedelin emsaline göre açık bir şekilde düşük olması ve bu düşüklüğün nedeninin ekonomik ve teknik icaplara uygun olarak açıklanamaması halinde Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 05/12/2015 tarih ve 29553 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değişik 43. maddesi gereğince belirlenen tutarlar dikkate alınarak yapılacak inceleme sonucunda elde edilecek verilere göre gerekirse ilave tarhiyatın yapılacağı tabiidir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, 230, 231 ve 232 nci maddelerinde, faturanın şekli ve nizamı ile fatura kullanma mecburiyetinde (fatura vermek ve almak zorunda) olanlara dair hükümlere yer verilmiştir.

            Buna göre, motorlu taşıt sürücü kursu hizmetleri için emsaline uygun bedel üzerinden yedi gün içerisinde kursiyerler adına fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.