Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Veteriner hekimlik ve veteriner ilaçları alım-satımı işlerinin birlikte yapılması, ilaçların veteriner hekimlik hizmetinde kullanılması halinde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2016

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

Sayı

:

95133703-105[230-2014/4]-103687

15.07.2016

Konu

:

….

 

 

 

 

 

 

………..

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile veteriner hekimlik ve veteriner ilaçları alım-satımı işleri yaptığınız, veteriner hekimlik faaliyetinden dolayı serbest meslek kazancı, veteriner ilaçlarından dolayı da ticari kazanç sahibi olarak vergilendirildiğiniz, serbest meslek faaliyetinizle ilgili olarak işletmenizin aktifinde kayıtlı …… plakalı aracınız ile …. ili sınırları içerisinde hayvan sağlığına ve üremesine yönelik hizmet verdiğiniz, söz konusu aracın içerisinde suni tohumların korunması için sıvı azot tankı bulunduğu, firmalardan almış olduğunuz suni tohumların direk bu tankın içerisine konulduğu, bu durumda ayrıca sevk irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceğiniz ile ticari kazancınızın stoklarında bulunan ilaç, serum, aşı vb. malzemelerinin ticari amaçlı alım satıma konu olmayan serbest meslek faaliyetinizi sürdürebilmek için zorunlu olarak kullandığınız bu malzemeleri …… plakalı aracınıza işyerinizden aldığınız zaman belge düzeninin nasıl olacağı, bu malzemeler için ticari kazancınızdan serbest meslek kazancına geçişteki belge düzeni ve muhasebe işlerinin nasıl olacağı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde; "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmü yer almakta, 65 inci maddesinde de serbest meslek faaliyeti, "Sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması" olarak tanımlanmaktadır.

            Aynı Kanunun 66 ncı maddesinde, serbest meslek faaliyetini mutat meslek halinde ifa edenlerin serbest meslek erbabı olduğu, serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının bu vasfı değiştirmeyeceği, 68 inci maddesinin 7 nci bendinde de mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedellerinin, serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak hasılattan indirilebileceği hükmü yer almaktadır.

            Ticari amaçlı alım satıma konu olmamak şartıyla, serbest meslek faaliyetinizin sürdürülmesi için zorunlu olarak aldığınız ve vermiş olduğunuz hizmetin ifasında kullandığınız ilaçlar dolayısıyla serbest meslek faaliyetinizin vasfı değişmeyecektir. Dolayısıyla, satın almış olduğunuz ilaçların sadece hayvanların tedavisinde kullanım amacıyla yapılan satışlardan ibaret olması ve bu satışlardan elde edilen kazancın da serbest meslek kazancına dahil edilerek tahsil edilmesi halinde düzenleyeceğiniz serbest meslek makbuzunda tedavi ile tedavide kullanılması gereken ilaç bedellerinin ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir.

            Bu itibarla, veteriner hekimlik faaliyeti kapsamında yapacağınız suni tohumlama hizmetine ilişkin olarak mesleki faaliyetin ifasında kullanılan ilaç vb. malzemelere ilişkin alış faturasının serbest meslek kazanç defterine kaydedilmesi gerekmektedir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır.

            Mezkûr Kanunun 230 uncu maddesinin 5 numaralı bendinde ise, malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesinin ve taşıtta bulundurulmasının şart olduğu hükme bağlanmıştır. Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir.

            Buna göre;

            - Serbest meslek faaliyetinizin yanı sıra, suni tohumlama işlemlerinde kullanılan malzemelerin ve diğer veteriner ilaçlarının veterinerlik hizmeti vermeksizin sadece alım-satıma konu olması halinde bunlara ilişkin alış ve satış faturalarının mükellefiyet durumuna göre işletme hesabı defteri veya bilanço usulüne göre tutulacak defterlere kaydedilmesi,

            - Ticari işletmenizin stoklarında bulunan ilaç, serum, aşı vb. malzemelerin serbest meslek faaliyetinizde kullanılması durumunda, söz konusu malzemelerin fatura düzenlemek suretiyle ticari işletmenizin envanterinden çıkarılması ve elde edilen kazancın ilgili dönem ticari kazancınıza eklenmesi,

            - Faaliyetiniz kapsamında satın aldığınız ilaç, serum, aşı, suni tohum vb. malzemelerin sahibi bulunduğunuz araçla taşınması veya başka araçlarla taşıttırılması halinde bu malzemeler için sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.