Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Motorlu taşıt sürücü kurslarının sınavlarında görevli personele yapılan ödemeler nedeniyle muhtasar beyanname verilip verilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
17 Kasım 2017

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

38418978-120[94-17/19]-456431

17.11.2017

Konu

:

Motorlu taşıt sürücü kurslarının sınavlarında görevli personele yapılan ödemeler nedeniyle muhtasar beyanname verilip verilmeyeceği.

 

 

 

 

 

 

 

İlgi

:

19.04.2017 evrak kayıt tarihli özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ilçenizde yapılan motorlu taşıt sürücü kursu sınavlarında görev alan personelinize yapılan ödemeler nedeniyle muhtasar beyanname verilip verilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98 inci maddesinde  "94'üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri, ertesi ayın yirmiüçüncü günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar." hükmü yer almakta olup, aynı Kanunun 100 üncü maddesinde, "Genel bütçeye dahil idare ve müesseseler yaptıkları vergi tevkifatı için beyanname vermezler." hükmü yer almaktadır.

 

Diğer taraftan 02.04.2014 tarihinde yürürlüğe giren Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Derslerini İnceleme Ve Kontrol İle Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesinin (Değişik: Makam Oluru 15/3/2017-3479466) "Teorik ve direksiyon uygulama eğitimi derslerinin inceleme ve kontrolü ile sınavda görev alanlara ücret ödenmesi" başlıklı 11 inci maddesinde: " (1) Sınavda görev alanlar sınav günü; gelir vergilerinin hesaplanması ve sınav ücretinin ödenebilmesi için IBAN numarası ile o ay için uygulanan vergi dilimi oranını sınav yürütme komisyonuna verirler.

 

(2) Sınavın yapıldığı direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonunca görevlendirilecek mutemet tarafından Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan sınav ücreti hesaplama ekranında belirtilen miktarlardaki brüt sınav ücretleri üzerinden vergi kesintilerini hesaplayarak ilgili vergi dairesine yatırır. İl sınav sorumlusu, (Değişik ibare: Makam Oluru 15/3/2017-3479466) il sınav sorumlusu yardımcısı ve bunlar için görevlendirilen şoförlerin ücreti il sınav sorumlusunun belirlediği ilçeden, Bakanlık temsilcisinin ücreti ise Bakanlıkça belirlenen ilçe tarafından ödenir. Görevlilere ödenecek ücret Genel Müdürlüğün internet sayfasında yer alan sınav ücreti hesaplama ekranından hesaplanır. Sınavda görev alanlara ödenecek net sınav ücreti ise maaş hesaplarına en geç üç iş günü içinde yatırılır.

 

..." açıklamalarına yer verilmiştir.

 

Bu hüküm ve açıklamalara göre; Müdürlüğünüzce, motorlu taşıt sürücü kursu sınavlarında görevli personelinize yapılan ücret ödemeleri dolayısıyla,  Gelir Vergisi Kanununun 100 üncü maddesi uyarınca muhtasar beyanname verilmesi söz konusu değildir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.