Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Hatalarında Düzeltme İşlemi PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2017

Image

Vergi Mahkemelerinde genel dava açma süresi 30 gündür. Ancak, vergi hatası denilen kavram içerisinde değerlendirilebilecek bir vergilendirme söz konusu ise 30 gün geçtikten sonra dahi 5 yıl içinde aşağıdaki belirteceğimiz yolla dava sürecini başlatmak mümkündür. Bu yolda, vergi hatalarının bulunduğunun tespiti halinde düzeltme yapıldığı ölçüde, kısmen veya tamamen vergi borcu ortadan kalkar.

Peki nedir vergi hatası? Vergi hatası, vergi ile ilgili hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınmasıdır.

Vergi hatası iddiasıyla verilecek olan düzeltme talebini içeren dilekçe, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak 5 yıl içinde verilebilir. Bu noktada bir örnek vermek gerekirse, vergiyi doğuran olay 2013 yılında gerçekleşmişse, zamanaşamı 01.01.2014 yılında başlar. 31.12.2018 tarihinde de sona erer. O halde 2013 yılında meydana gelen bir vergilendirme olayı için 31.12.2018 tarihine kadar vergi hatası müracaatı yapılabilir.

Bu işlemi üç aşamada yapmak mümkündür.

Birinci aşama, (buna itiraz aşaması diyebiliriz) vergi hatası düzeltme işlemi bireyin Vergi Dairesine yazılı bir dilekçe ile müracaatı başlar.

Bu dilekçede bir şekil noksanlığı olsa da, vergi hatasını düzeltme talebi geçersiz olmaz. Düzeltme talep dilekçeleri birey tarafından elden vergi dairesine verilebileceği gibi posta ile taahhütlü olarak da gönderilebilir. Postaya verildiği tarih müracaat tarihi olarak kabul edilir.

Müracaat sonucunda, Vergi Dairesince tereddüde imkan vermeyecek derecede açık bir vergi hatası tespit edilirse, Vergi dairesince vergi hatası kendiliğinden düzeltilebilir ve başvuran birey lehine kesilen vergi nakden iade edilebilir.

Düzeltme işlemi, uygun görülmeyen durumda ise red cevabı, başvuran bireye yazı ile tebliğ edilir. 60 gün içinde hiç bir şekilde cevap verilmemişse, bu durumda 60 günün sonunda başvuru red edilmiş sayılır. Böylece birinci aşama tamamlanmış olur.

İkinci aşamada (buna şikayet aşaması diyebiliriz) ise, Vergi Dairesinin red cevabının tebliğ edildiği tarihten itibaren birey şikayet yoluyla Maliye Bakanlığı’na yazılı olarak bir dilekçe ile müracaat etmesi gerekir.

Şikayet yoluyla düzeltme talebi üzerine Maliye Bakanlığı bireyin düzeltme talebini değerlendirerek düzeltme yapılması gerektiği sonucuna ulaşırsa, düzeltme işlemlerinin yapılması için Vergi Dairesi’ne durumu yazı ile bildirir. Bu aşamada da başvuran lehine kesilen vergi nakden iade edilebilir.

Şikayet yoluyla düzeltme talebi, uygun görülmeyen durumda ise red cevabı, başvuran bireye yazı ile tebliğ edilir. 60 gün içinde hiç bir şekilde cevap verilmemişse, bu durumda 60 günün sonunda başvuru red edilmiş sayılır. Böylece ikinci aşama şikayet aşaması da tamamlanmış olur.

Üçüncü aşamada (buna dava aşaması diyebiliriz) ise, Maliye Bakanlığı’nın red cevabının tebliğ edildiği tarihten itibaren birey, dava açma süresi olan 30 gün içinde bir dilekçe ile Vergi Mahkemesinde dava açması gerekir.

Yetkili ve görevli mahkeme, düzeltilmesi istenen vergileri tarh eden ve tahakkuk ettiren vergi dairesinin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesidir.

Bu son aşamada da Vergi Mahkemesi, vergi hatası yapıldığına karar verirse, başvuran davacı lehine kesilen vergi nakden iade edilir.

Av. Ahmet Can

https://www.linkedin.com/pulse/vergi-hatalar%C4%B1nda-d%C3%BCzeltme-i%C5%9Flemi-ahmet-can-1/?trackingId=CCunZXUC9Pby4EGOG0KkQA%3D%3D