Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Esnaf şikayet etti; denetim süper patronlara yöneldi PDF Yazdır e-Posta
09 Temmuz 2008

Image

Kayıt dışı ile mücadele kapsamında sürekli denetlenen esnafların tepkisi, Maliye'yi geri adım atmaya zorladı. Esnafın fiş toplamanın kaldırılmasının ardından sürekli gözetim altında tutulduğuna dair şikâyetler Başbakan Erdoğan'a da kadar ulaştırıldı.

Bunun üzerine denetim birimleri, vergi incelemesinde ağırlığı büyük şirketlere vermek için harekete geçti. Hesap Uzmanları Kurulu (HUK), Gelirler Kontrolörleri, Maliye Teftiş Kurulu ve vergi denetmenleri yaz turnelerinde büyük holdingleri mercek altına alma kararı aldı. Hesap uzmanları gayrimenkul piyasasında gerçekleştirdikleri sektör denetimlerine, sağlığı da dahil etti. Bu çerçevede, ilk 5 bin Kurumlar Vergisi ve ilk bin Gelir Vergisi mükellefleri arasında yer alan özel hastaneler, ilaç şirketleri ve büyük laboratuvarlar nezdinde kapsamlı vergi incelemesi yapılacak. Gelirler kontrolörleri ise bankacılık ve akaryakıt dağıtım şirketleri başta olmak üzere otomotiv, beyaz eşya, medya, telekomünikasyon, demir-çelik ve tekstil sektörlerine ağırlık verecek. 2007 yılı bütçesinde 173,8 milyar YTL olarak öngörülen vergi gelirleri toplamı geçen yıl sonunda hedefin gerisinde kalarak 171 milyar Yeni Türk Lirası olarak gerçekleşmişti.

Vergi kaçırmayan sektör yok gibi

Gelirler kontrolörleri tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'de vergi kaçırmayan sektör neredeyse yok. Raporda bankalardan faktoring şirketlerine, akaryakıt şirketlerinden kömürcülere, ithalatçılardan müteahhitlere kadar her sektörde ciddi oranlı vergi kaçağı bulunduğu tespit ediliyor. Kaçak oranı, bankaların off-shore incelemeleri ile cep telefonu ithalatçılarında, diğer ithalatçı firmalarda ve Hazine bonosu incelemelerinde yüzde 100 olarak belirlendi. Aynı şekilde akaryakıt kaçakçılığı yolu ile de devlet yüzde 100 oranında bir vergi kaybına uğratılmak istendi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=711861