Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SINIRLI İNCELEMEDE, İNCELEME KONUSU DIŞINDA KALAN TESPİTLER İÇİN VERGİ VE CEZA KESİLEBİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
04 Eylül 2017

Image

Vergi İncelemelerinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte tam inceleme, bir mükellef hakkında, bir veya birden fazla vergi türü itibariyle bir veya daha fazla vergilendirme dönemine ilişkin her türlü iş ve işlemlerinin bütün matrah unsurlarını içerecek şekilde yapılan vergi incelemesi olarak tanımlanmış, sınırlı inceleme için detaylı bir tanımlama yapılmamış olup, tam incelme dışında kalan vergi incelmeleri, sınırlı inceleme olarak tanımlanmış. Diğer bir deyişle, sınırlı incelmenin sınırları açık bırakılmış.

 

Yönetmeliğin 6. maddesinde, vergi inceleme görevinin yazı ile verileceği, inceleme görevi yazılarında; nezdinde inceleme yapılacak kişilere ve konulara ilişkin bilgilere, incelemenin türüne, gerekçesine, dönemine ve süresine ilişkin hususlara yer verileceği, vergi incelemesinin sadece inceleme görev yazısında belirtilen konu ve döneme ilişkin yapılacağı, inceleme konusu ve dönemi ile ilgili olmayan herhangi bir hususa ilişkin mükelleften bilgi ve belge talebinde bulunulamayacağı, ancak yürütülmekte olan incelemeler sırasında, görevlendirme yazısında belirtilenden farklı bir konu veya döneme ilişkin eleştiriyi gerektiren hususların tespiti durumunda söz konusu durumun inceleme görevini verenlere bildirileceği belirtilmiş.

 

Yine Yönetmeliğe göre, inceleme görevini verenler, tam veya sınırlı inceleme olarak yapmış oldukları görevlendirmenin mahiyetini değiştirmeye yetkilidir. İncelemenin mahiyetinin değiştirilme nedeni, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından, nezdinde inceleme yapılana bildirilir.


Görev yazısının içeriği ve süreci bilmeden ve inceleme raporunu görmeden kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla birlikte, sınırlı incelemenin kapsamının net olarak ortaya konulmamış olması nedeniyle, yapılan inceleme sınırlı inceleme olarak değerlendirilmiş ya da başlanan sınırlı inceleme, sonradan ortaya çıkan durumlar nedeniyle tam incelmeye dönüştürülmüş olabilir. Yaklaşım


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.