Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
LİMİTED ŞİRKETLERDE ORTAKLIK SIFATININ İCRA YOLUYLA KAZANILMASI PDF Yazdır e-Posta
26 Haziran 2017

Image

Limited şirket ortaklarının şahsi borçlarından dolayı, şirket değil, ortağın bizzat kendisi sorumludur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre limited şirket ortağının şahsi borçlarından dolayı alacaklıları, ortağın paylarının haczini ve paraya çevrilmesini isteyebilir. Haciz işlemi, İcra ve İflas Kanunu’nun taşınırlara ilişkin hükümleri uyarınca yapılır ve bu işlemin yapılmasında payların senede bağlanmış veya bağlanmamış olması önemli değildir. Ortağın şahsi borçlusu, payların haczi yanında alacaklarını, o ortağa düşen kar veya tasfiye payından da alabilir.

Haczedilen payların satışı sonrasında, icraya konu esas sermaye payına ilişkin tüm haklar ve borçlar, genel kurulun onayına gerek olmaksızın, esas sermaye payını icra yoluyla satın alan kişiye geçer. Ancak, payı icra yoluyla kazanan kişi, şirket yönünden uygun olmaması durumunda TTK, şirkete, payı kazanan kişiyi reddetme hakkı tanımıştır. Bu kapsamda limited şirket genel kurulu, iktisabın öğrenilmesinden itibaren üç ay içinde esas sermaye payının icra yoluyla geçtiği kişiyi onaylamayı reddedebilir. Fakat bunun için limited şirketin, söz konusu payları kendi veya ortağı ya da kendisi tarafından gösterilen üçüncü bir kişi hesabına, gerçek değeri üzerinden devralmayı, payları icradan satın alan kişiye önermesi zorunludur. Red kararı ise devrin gerçekleştiği günden itibaren geçerli olmak üzere geriye etkilidir. Bununla birlikte limited şirket, üç ay içinde esas sermaye payının geçişini açıkça ve yazılı olarak reddetmezse onayı vermiş sayılır.

Bu durumda, limited şirket paylarını icra aracılığıyla edinen kişinin, her halükarda şirket ortağı olması ve ortak olarak devam etmesi kesin değildir. Şirketin kendisinin, ortaklardan birinin ya da şirketin göstereceği üçüncü bir kişinin, payların gerçek değerini ödemesi ve bu kişinin şirketten uzaklaştırılması mümkündür. Mustafa YAVUZ* Yaklaşım / Haziran 2017 / Sayı: 294

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.