Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Finansal kiralama sözleşmesi ile kiralanan gayrimenkulun satın alınmasında KDV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
12 Mayıs 2016

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

İVEDİ

Sayı

:

35672403-010[130-17-05-2015]-28

12/05/2016

Konu

:

Finansal kiralama sözleşmesi ile kiralanan   gayrimenkulun satın alınmasında KDV uygulaması hk.

 

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eki özelge talep formunuzun incelenmesinden; toptan demir ticareti ile iştigal etmekte olduğunuzu, 21.01.2012 tarihinde Ankara ...   ... ada ... parsel, ... ada ... parsel, ... ada ... parsel olmak üzere 3 adet gayrimenkulu alarak şirket aktifinize kaydettiğinizi, ... tarihinde ... ile (Sat-Geri Kirala) kredilendirme sözleşmesi gereği tapuların devrini yaptığınızı, kredinizi erken kapatma konusunda ilgili banka ile görüş birliğine vardığınızı, kredilerinizi kapatarak ilgili tapularınızı geri almak istediğinizde banka ile aranızda iade anında katma değer vergisi (KDV) doğup doğmayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

 

          3065 sayılı KDV Kanununun;

 

            1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

 

            17/4-y maddesinde, 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında; finansal kiralama şirketlerince bizzat kiracıdan satın alınıp geriye kiralanan taşınmazlara uygulanmak üzere ve kiralamaya konu taşınmazın mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması koşulu ile kiralanmaya konu taşınmazların kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devrinin KDV den istisna olduğu,  hüküm altına alınmıştır.

            KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.21.) bölümünde, finansal kiralama şirketlerince taşınmazların bizzat kiracıdan satın alınması, satan kişilere kiralanması ve kiralayana satılma (Sat-Kirala-Geri Al) işlemindeki istisna uygulaması açıklanmıştır.

            Buna göre, 3065 sayılı Kanunun 17/4-y maddesi, finansal kiralama şirketlerince kiralamaya konu taşınmazların kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devrine yönelik olup, Şirketiniz ile … Bankası A.Ş. arasında imzalanan sözleşmeye konu taşınmazlar için uygulanması mümkün değildir.

          Bilgi edinilmesini rica ederim.