Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TASFİYE EDİLMİŞ ESKİ ÇALIŞMA SÜRELERİNİN YILLIK İZİN PDF Yazdır e-Posta
02 Haziran 2017

Image

SORU:

Tasfiye edilmiş eski çalışma süreleri, yıllık ücretli iznin hesabında dikkate alınır mı?

 

YANIT:

4857 sayılı İş Kanunu'na göre, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçiler yıllık ücretli izne hak kazanırlar. Aynı Kanunun 54. maddesine göre de, yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Ancak, çeşitli nedenlerle işten ayrılan işçinin tekrar aynı işverenin işyerinde çalışmaya başlaması halinde eski sürelerin yıllık ücretli iznin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda kanunda açık bir hüküm bulunmadığından, bu konu Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin son yıllarda aldığı kararlarla açıklığa kavuşturulmuştur.
 

Bu kararlara göre, iş sözleşmesinin feshi ile ihbar ve kıdem tazminatları ödenmiş, yıllık ücretli izinler kullanılmış, işçi tarafından imzalanan ibranamede işveren bütün işçilik hakları yönünden ibra edilmiş ise, tasfiye edilen eski sürelerin hizmet akdi yönünden yeniden değerlendirilmeye alınması doğru olmayacaktır. Kanunun 54. maddesinin birleştirilmeye dair hükmü, işçinin önceki dönemde tasfiye edilmemiş olan hizmet süreleri bakımından bir anlam ifade etmektedir.
 

Kıdem tazminatı ödenerek tasfiye edilmiş süreler, yıllık ücretli izin yönünden daha sonraki çalışılan sürelere eklenmeyecek, işçinin yeniden aynı işverene ait işyerinde çalışmaya başlaması yeni bir hizmet akdi niteliğinde olacaktır.
 

9. Hukuk Dairesinin konu ile ilgili bazı kararları:

1) E.2006/12566, K.2007/1252, T.30.1.2007,

2) E.2008/33424, K.2010/22100, T.5.7.2010,

3) E.2010/3949, K.2012/16695, T.14.5.2012.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.