Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BEDELSİZ İHRAÇ EDİLEN MALLARDA VERGİLEME ESASLARI PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2017

Image

Firmalar; iktisadi faaliyetini genişletme, emsal işletmelerle rekabet edebilme, üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi korumak veya artırmak amacıyla kimi zaman numune niteliğindeki mallar gibi bazı malları bedelsiz olarak teslim etmektedirler.

Ana malın özelliklerini taşımakla birlikte, satışa konu edilemeyecek bir miktarla sınırlı olan ve üzerinde “Numunedir, Parayla Satılmaz” gibi ibareler taşıyan bu malların bedel alınmaksızın yurt içi teslimlerinde fatura düzenlenmesi gerekmemekte; dolayısıyla, bunlar için hasılat kaydı yapılması ve KDV hesaplanması da söz konusu olmamaktadır.

Ancak, ihracat söz konusu olduğunda; bedelsiz ihraç edilecek mallara ilişkin gümrük idarelerinde başlatılacak süreçlerin işleyebilmesi için, satılan emtia karşılığında bedelin sıfır veya bedelsiz olduğunu gösterecek şekilde fatura düzenlenmesi gereklidir.

Diğer taraftan, ihracat teslimlerinde yurda herhangi bir bedel getirilmesine gerek bulunmamaktadır. Bu bakımdan; KDV mevzuatı çerçevesinde gerekli şartları taşımaları şartıyla, ilgili malların bedelsiz olarak yurt dışı teslimi ihracat istisnasından faydalanacaktır. Levent ÜNLÜ* Yaklaşım / Haziran 2017 / Sayı: 294

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.