Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
AYNI ANDA BİRDEN FAZLA RAPOR PARASI ALINABİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
21 Haziran 2017

Image

Aynı anda birden fazla rapor parası alınabilir mi? sorusunun kaynağı aynı anda birden fazla raporlu olunabilir mi? sorusudur. Pek tabi olarak mümkündür. Bir kişinin herhangi bir hastalıktan dolayı istirahat halinde iken başka bir rahatsızlığının ortaya çıkması ve bu rahatsızlığı için de uygulanacak tedavi ile birlikte kendisine istirahat uygun görülmesi imkân dâhilindedir. Ne var ki; geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) hakkı açısından durum karmaşık olmamakla birlikte bu kadar basit de değildir.

Konuyu örnek üzerinden açıklamak daha kolay olacaktır. Bu doğrultuda;

Sigortalı (X) herhangi bir rahatsızlığı nedeniyle Kurum’ca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından birine giderek muayene olmuş ve kendisi için ilaç tedavisinin yanında istirahat etmesi uygun görülmüştür. Sigortalı (X) için öngörülen istirahat süresi 7 gün olup 01.04.2017 – 07.04.2017 tarih aralığını kapsamaktadır. Söz konusu sigortalıda bu istirahat süresinde mevcut şikayetinin dışında herhangi bir sebeple başka bir rahatsızlık peydah olmuş ve bunun için başka veya aynı yetkili sağlık kuruluşunda 04.04.2017 tarihinde muayene olmuştur. Sigortalı için ikinci şikayeti için gitmiş olduğu hekim veya sağlık kuruluşu da ilaç tedavisinin yanında 10 gün süreyle istirahat etmesini uygun görmüştür. Söz konusu sigortalı için geçirmiş olduğu rahatsızlıklardan dolayı öngörülen istirahat süresi, verilen geçici iş göremez raporlarına bakıldığında toplamda 17 gündür. Ancak bu istirahat tarihlerinin örtüştüğünün göz ardı edilmesi ve matematiksel bir bakışın verdiği bir neticedir. Dolayısıyla, işin doğrusu 13 gündür. Yani sigortalının 13 gün üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği alması gerektiğidir. Çünkü, sigortalı (X)’in ikinci rahatsızlığının neticesi olarak almış olduğu istirahat süresinin başlangıcı 04.04.2017 tarihi olup mevcut halde devam etmekte olan ilk istirahat süresini kesmiştir. Yani, 04.04.2017 tarihi ikinci istirahat süresinin başlangıcı olurken 03.04.2017 tarihi de ilk istirahat süresinin sonuncu günü olacaktır. Bu doğrultuda, sigortalı (X) ilk 7 günlük istirahat süresinin 3 gününü kullanmış olacak devamı olan süreler ikinci raporun süresiyle birleşmiş olacaktır. Sigortalının alacağı geçici iş göremezlik ödeneği de buna göre hesap edilecektir.

Konuyla ilintili olarak gebelik hali için durumun farklı olduğunu belirtmekte fayda vardır. Zira, bilindiği üzere gebe olan kadın sigortalıların, analık sigorta kolundan istirahatın başladığı tarihten, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışabilmeleri doktor raporuyla mümkündür. Bu durumda olan bir kadın sigortalının yani doktorun raporla uygun görmesiyle doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmaya niyetli ve çalışmakta olan bir kadın sigortalının hastalık, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle rahatsızlanması sonucu kendisi için istirahat uygun görülmesi halinde, kendisine sonradan verilen rapora ait sigorta kolundan iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi icap etmektedir. Ayrıca, söz konusu sigortalının analık sigortasından doğum öncesi kullanamadığı istirahat sürelerinin doğum sonrası istirahat sürelerine eklenmesi ve kendisine geçici iş göremezlik ödeneğinin (rapor parasının) ödenmesi de icap etmektedir. Serdar ADAY* Yaklaşım / Haziran 2017 / Sayı: 294

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.