Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KONKORDATONUN KABULÜ İÇİN GEREKEN ALACAKLI SAYISI VE ALACAK TUTARI NEDİR? PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2017

Image

Firmamız mali olarak iyi durumda değildir. Konkordato uygulamasını yapmak istiyoruz, Ancak bazı alacaklılar kabul ederken bazıları kabul etmiyor. Konkordato için ne kadarlık bir imza gereklidir ve diğer şartlar nedir?

İflastan önce konkordatoya ilişkin hükümler 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 285 ila 308. maddelerinde yer almaktadır.

Konkordatonun kabulü için gereken ekseriyet, İcra ve İflas Kanunu’nun 297. maddesinde belirtilmiş olup, konkordato, kaydedilmiş olan alacaklıların yarısını ve alacakların üçte ikisini aşan bir çoğunluk tarafından imza edilmiş ise kabul edilmiş sayılır. İmtiyazlı alacaklılarla borçlunun karısı, kocası, ana-baba ve evladı ne alacak ve ne de alacaklı ekseriyetini teşkilde hesaba katılmazlar. Rehinle temin edilmiş alacaklar komiser tarafından takdir edilen kıymet neticesinde teminatsız kaldıkları kısım için hesaba katılırlar. Nizalı veya taliki şarta bağlı veyahut muayyen olmayan bir vadeye tabi alacakların hesaba katılıp katılmamasına ve ne nispette katılacağına icra mahkemesi karar verir.

Konkordatonun tasdikine ilişkin şartlar da Kanun’un 298. maddesinde sayılmış olup, yapılan konkordato teklifinin tasdiki aşağıdaki şartların tahakkukuna bağlıdır:

1) Teklif edilen meblağın borçlunun kaynakları ile orantılı olması (Mahkeme borçluya intikal edebilecek malları da dikkate alabilir.).

2) Malvarlığının terki suretiyle konkordatoda, paraya çevirme halinde elde edilen hasılat veya üçüncü kişi tarafından teklif edilen meblağın,  iflâs yoluyla tasfiye halinde elde edilebilecek bedelden fazla olacağının öngörülmesi.

3) Konkordato işlemlerinin yerine getirilmesini, alacakları kabul edilmiş olan imtiyazlı alacakların tamamen ödenmesini ve mühlet sırasında komiserin onayıyla akdedilmiş borçların ifasını sağlamak için, bu alacaklılardan her biri özel olarak ve açıkça kendi alacağı bakımından vazgeçmedikçe, yeterli teminatın gösterilmesi.

4) Konkordatonun tasdikinin gerektirdiği yargılama masrafları ve ilâm harçlarının tasdik kararından önce, borçlu tarafından mahkeme veznesine depo edilmiş olması.

Hâkim, konkordato teklifini yetersiz bulması halinde re’sen veya talep üzerine gerekli gördüğü düzeltmeyi yapabilir. Yaklaşım

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.