Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BAĞIŞLANAN ARSANIN SATIŞINDAN ELDE EDİLEN KAZANÇ VERGİLENDİRİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
04 Haziran 2017

Image

200 bin liraya bir arsa alınıyor, 2 yıl sonra arsa değerleniyor ve bir müşteri çıkıyor 5 milyon TL’ye arsayı almak istiyor. Tabi bu durumda 4.800.000 TL’nin kazanç vergisi çıkıyor. Arsa sahibi arsasını bağış ile başkasına devrediyor ve bağış yani ivazsız alan kişi arsayı 5 milyona satıyor ve bir kuruş bile vergi ödemiyor. Bu uygulama doğru mu? Yasal olmayan bir işlem var mıdır?

Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendine göre, ivazsız (bedelsiz) olarak iktisap edilen (edinilen) taşınmazların satışından elde edilen kazançlar, değer artış kazancı sayılmıyor ve vergilendirilmesi gerekmiyor.

Buna göre, arsayı ivazsız olarak alan kişinin arsayı 5 milyon TL’ye satmasında ve elde ettiği 5 milyon TL kazanç için vergi ödememesinde yasal bir sakınca yok. Ancak arsanın bağışı veraset ve intikal vergisine tabi olduğundan, veraset ve intikal vergisi ödemesi gerekiyor. Yaklaşım

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.