Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İçine konulan ürünün maliyetinden daha yüksek maliyete sahip özel tasarımlı kutu içinde satışa sunulan ürünlerin tesliminde uygulanacak KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2016

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef   Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı

:

39044742- KDV.21-9226

04/02/2016

Konu

:

İçine konulan ürünün maliyetinden

daha yüksek maliyete sahip özel tasarımlı kutu içinde   satışa sunulan ürünlerin tesliminde uygulanacak KDV oranı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; özel yapılan kutuların içine konularak çikolata ve lokum satıldığı, söz konusu kutuların % 18 oranında katma değer vergisi (KDV)'ne tabi olduğu ve bunların bedelinin çikolata ve lokum bedelinden daha fazla olduğu belirtilerek, sadece ambalaj için kullanılan özel yapılmış kutu içinde gerçekleştirilen çikolata ve lokum satışında uygulanması gereken KDV oranının bildirilmesi istenilmektedir.

 

            KDV oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK)'na ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

 

            Sözü edilen BKK eki II sayılı listenin A/13 üncü sırasında, Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)' nin 17 No.lu fasılında yer alan mallara; 14 üncü sırasında ise 18 No.lu fasılında yer alan mallara yer verilmiştir.

 

            Diğer taraftan, TGTC'nin 17 No.lu fasılında "şeker ve şeker mamülleri" düzenlenmiş ve 17.04 tarife pozisyonunda Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) No.ları belirtilerek lokum çeşitleri sayılmıştır.

 

            TGTC'nin 18 No.lu fasılında ise "kakao ve kakao müstahzarları" düzenlenmiş ve 18.06 tarife pozisyonunda GTİP No.ları belirtilerek çikolata ve çikolata mamülleri sayılmıştır.

 

            Buna göre, lokum ve çikolatanın ticari teamüllere uygun kap ve ambalajlar içinde ithal veya teslim edilmesi halinde II sayılı listenin A/13 ve A/14 üncü sıraları kapsamında değerlendirilerek bunlara % 8 oranında KDV uygulanması gerekmektedir. Ancak, lokum ve çikolatanın kendi maliyetinden daha yüksek maliyete sahip özel yapılmış kutulara konularak satılması halinde, bu şekildeki ithal veya teslimlerde söz konusu kutular için tespit edilmiş olan % 18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.