Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Diş protezlerinde kullanılan metal alaşımların tesliminde uygulanacak KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2016

T.C.

UŞAK VALİLİĞİ

(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

52796708-130-1

04/02/2016

Konu

:

Diş protezlerinde kullanılan metal alaşımların   tesliminde uygulanacak KDV oranı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, diş protezlerinde kullanılan metal alaşımların sağlıkla ilgili bir malzeme olduğu ifade edilmekte, ancak gümrük müdürlüklerince bu ürünün farklı değerlendirildiği belirtilerek bunların tesliminde uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı konusunda bilgi istenilmektedir.

 

            KDV oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK)'na ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

 

            Sözü edilen BKK eki (II) sayılı listenin B/18 nci sırasında, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünler, bu ürünlerin terkibinde bulunan etkin maddeler ve etkin madde üretiminde kullanılan hammaddelere yer verilmiştir.

 

            Söz konusu BKK eki (II) sayılı listenin B/22 nci sırasında ise Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)' nde yer alan bazı sağlık ürünleri sıralanmıştır.

 

            Buna göre, diş protezlerinin yapımında kullanıldığı ifade edilen metal alaşımların Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürün, bu ürünlerin terkibinde bulunan etkin madde ve etkin madde üretiminde kullanılan hammadde niteliğinde olması ya da bahis konusu BKK eki (II) sayılı listenin B/22 nci sırasında sayılan ürünler arasında yer alması halinde % 8 oranında, aksi takdirde genel oranda (% 18) KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

 

            Diğer taraftan, GTİP numaralarını belirleme konusunda yetkili makam Gümrük ve Ticaret Bakanlığıdır. Bu sebeple, özelge talep formunuzda bahsi geçen eşyanın GTİP numarasına ilişkin tereddütün giderilebilmesi için Şirketiniz tarafından bunlara ait teknik bilgilerin yer aldığı kataloglarla birlikte anılan Bakanlığın ilgili Bölge Müdürlüğüne başvurularak tekrar tarife bilgi talebinde bulunulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

 

            Bu şekilde alınacak GTİP numarası ile yeniden müracaatta bulunulması halinde konunun KDV oranları yönünden tekrar değerlendirilmesi mümkün olacaktır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.