Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sayaç okuma, kesme-açma hizmet alım işi. PDF Yazdır e-Posta
21 Ocak 2016

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef   Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

76464994-130[KDV.2015.112]-21

21/01/2016

Konu

:

Sayaç okuma, kesme-açma hizmet alım işi.

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Kurumunuzun sayaç okuma, kesme, açma ve buna bağlı hizmetleri taşeron firmalara yaptırdığı, bu işin ihalesini alan şirketin araçları ve terminalleri temin ettiği, Kurumunuzca da sayaç, vana, conta, mühür takımı, alet edevatları ve bunlara bağlı tüm malzemelerin temin edildiği, çalışan personelin ücret yönünden yüklenici firmaya bağlı olduğu, işin kontrolü, sevk ve idaresinin tamamen kurumunuz tarafından yürütüldüğü belirtilerek, söz konusu hizmet alım işinin KDV tevkifatına tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

 

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden, sorumlu tutma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

 

Bu yetkiye dayanarak  26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin "I/C-2.1.3.2.5. İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı bölümünde;

 

"Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanılan işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında), alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır."

 

hükmü ile,

 

Aynı Tebliğin "I/C-2.1.3.2.5.2. Kapsam" başlıklı bölümünde;

 

"Gerçek veya tüzel kişiler, faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü, kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda ya da başka alanlarda faaliyette bulunan diğer kişi, kurum, kuruluş veya organizasyonlardan temin etmektedirler.

 

Bu tür hizmetler, esas itibarıyla, temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.

 

Bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde aşağıdaki şartların varlığı halinde tevkifat uygulanır:

 

-Temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması gerekmektedir.

 

-Temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gerekmektedir. Elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilir.

 

Dolayısıyla, işgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulur, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilmektedir."

 

hükmü yer almaktadır.

 

            Bu itibarla; ... San. ve Tic. Ltd. Şti.-... San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından Kurumunuza verilen hizmetin, prensip olarak Kurumunuzun sevk, idare ve kontrolü olmadan yürütülmesi mümkün bulunmadığından, bu hizmet alım işinin Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilerek 9/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.

 

               Bilgi edinilmesini rica ederim.