Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
HİÇBİR SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYAN KİŞİLER NE KADAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ ÖDEYECEKLER? PDF Yazdır e-Posta
19 Mayıs 2017

Image

5510 sayılı Kanuna göre, genel sağlık sigortasının yürürlüğe girdiği 1.1.2012 tarihinden itibaren, sosyal güvencesi bulunmayan veya bakmakla yükümlü durumunda olmayan vatandaşların gelir testi yaptırmaları, aile içinde kişi başına düşen aylık tutarına göre Kuruma genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekiyor. Kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması halinde bu durumda olanların genel sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenmekte, bu kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmektedir.

Bugüne kadar gelir testi başvurusunda bulunmayan veya bulunduğu halde prim borçlarını ödemeyenler hakkında 5510 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler nedeniyle, 1.4.2017 tarihinden itibaren yeni bir uygulama başlamış bulunmaktadır.

Yeni uygulamaya göre, bu durumda olan kişiler 1.4.2017 tarihinden itibaren 12 ay içinde gelir testine başvurdukları takdirde, genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre başlangıçtan itibaren yeniden tahakkuk ettirilecektir. Daha önce % 12 oranında alınan genel sağlık sigortası primleri 1.4.2017 tarihinden itibaren % 3'e düşürülmüş olup, aylık prim tutarı 53,33 liradır. 1.4.2017'den önce genel sağlık sigortası prim borcunun olması halinde, borç % 12 yerine % 3'e göre yeniden hesap edilecek, prim tutarı 12 ay içinde peşin veya taksitler halinde ödenmesi durumunda bu süre içinde herhangi bir faiz de uygulanmayacaktır.

Aile içi kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olanların gelir testi yaptırmaları da yeni dönemde zorunlu değildir. Lebib Yalkın Yayımları

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.