Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
HAKSIZ OLARAK ÖDENEN EMLAK VERGİSİ GERİ ALINABİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
14 Mayıs 2017

Image

75 yaşında olan ve dul maaşı alan annem adına 2012 yılında, 125 m2 büyüklüğünde bir konut almıştık. 2016 yılında annemin vefatı nedeniyle belediyeye başvurduğumuzda, söz konusu konuta ait 2 yıllık emlak vergisi tutarı olan 550 TL ve faizini bizden aldılar. Acaba annem emlak vergisinden muaf mıydı? Muaf ise ödediğimiz bu parayı geri alabilir miyiz? Alabilirsek eğer nereye başvurmamız gerekir? İlgili kurum geri ödeyemeyiz derse nasıl bir yol izlemeliyiz?

Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesi ve bu maddenin verdiği yetkiye istinaden çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile gelirleri münhasıran sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni olması halinde, bu meskenlerine ait emlak vergisi oranı sıfır olarak belirlenmiştir.

Annenizin geliri sadece dul aylığından ibaret ise, Türkiye sınırları içindeki brüt alanı 200 m2’yi aşmayan tek meskeni için emlak vergisi ödememesi, bunun için de “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurarak Belediyenin Vergi Dairesine vermesi gerekiyordu. Söz konusu form verilmediği için annenize emlak vergisi borcu çıkarılmış olabilir.

Söz konusu formu doldurarak, ilgili belediyeden düzeltme talep edebilirsiniz. Talebinizin reddi halinde, Belediye Başkanlığı’na şikayet yoluyla başvurup, bu başvurunuzun da reddedilmesi halinde dava açmanız gerekir. Yaklaşım

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.