Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GEÇMİŞ DÖNEMDE YAPILAN FAZLA ÇALIŞMA (MESAİ) ÜCRETLERİ İŞVERENDEN TALEP EDİLEBİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
31 Mayıs 2017

Image

4857 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce yürürlükte bulunan 1475 sayılı Kanun ücret alacaklarına ilişkin olarak özel bir zamanaşımı süresi öngörmediği halde, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesinde işçi ücretlerinin 5 yıllık özel bir zamanaşımına tabi olduğu açıkça belirtilmiştir(3).

Gerek 1475 sayılı İş Kanunu, gerekse 4857 sayılı Kanun döneminde olsun fazla çalışma ücretinin zamanaşımına ilişkin olarak verilen kararlara bakıldığında, zamanaşımı olarak belirtilen 5 yıllık süre, bazı kararlarda 818 sayı Borçlar Kanunu’nun doğrudan 126. maddesine, bazı kararlarda İş Kanunu’nun maddelerine dayandırılmıştır.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararlarda fazla çalışma ücretinin Borçlar Kanunu’nun 126. maddesine göre 5 yıllık zaman aşımına tabi olduğu belirtilmiştir(4).

Bununla birlikte İş Kanunu’na ilişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’nin 10. maddesinde işçilerin işlemiş olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretleri normal çalışmalarına ait ücretlerle birlikte, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32 ve 34. maddeleri uyarınca ödeneceği belirtildiğinden, fazla çalışma ücreti alacağının da beş yıllık zamanaşımı süresine tabi olacağı söylenebilecektir(5).

Yargıtay tarafından verilen bir kararda 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 147/1. maddesinde göre işçiye ilişkin davaların 5 yıllık zamanaşımı süresine tabi olduğu, fazla çalışma, hafta ve genel tatil alacaklarının da bu tür alacaklardan olduğu, bu nedenle ıslahla talep edilen fazla çalışma, hafta ve genel tatil alacağının ıslah tarihinden geriye doğru 5 yılın dışında kalan ve dava dilekçesinde talep edilen miktardan fazla olan kısmının zamanaşımına uğradığı, belirtilmiştir(6). Gökhan Bedir Yaklaşım / Mayıs 2017 / Sayı: 293

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.