Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
UZUN SÜRELİ RAPOR ALAN İŞÇİNİN İŞ SÖZLEŞMESİ BU NEDENLE FESİH EDİLEBİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
29 Mayıs 2017

Image

Genel olarak değerlendirdiğimiz zaman, iş ilişkisi içinde işçi ve işveren arasındaki ilişkiler yasal hükümler çerçevesinde şekillenmektedir. Bu çerçevede işçinin de işverenin de hakları, sorumlulukları ilgili yasal hükümlerle koruma altına alınmıştır.

Makalemizin de konusu olan işverenin haklı nedenle iş akdini fesih nedenlerinden biri olan “sağlık sebepleriyle” fesih ilkesi içinde yer alan, işçilerin çeşitli nedenlerle almış oldukları sağlık raporlarının iş akdinin feshinin özellikle İş Kanunu’nun 18. maddesinde belirtilen bildirim sürelerinin altı hafta aşılması kaydıyla yapılacağı belirtilmiştir.

Buna rağmen iş görme edinimimi yerine getiren çalışanların yükümlülüklerini aksatacak şekilde iyi niyet ilkesine aykırı şekilde bu yola başvurmaları uygulamada işverenleri zor durumda bırakmaktadır. Söz konusu hususla ilgili yargıya konu olmuş davalar incelendiğinde genel anlamda alınan raporlarla birlikte çalışanın verimi ile birlikte iş koşullarında olumlu/olumsuz durumun değerlendirildiği, bu değerlendirme kapsamında sık sık veya uzun süreli işçi raporlarının sadakat ilkesi bağdaşıp bağdaşmadığının değerlendirildiği anlaşılmaktadır.  

Yargıtay kararlarının objektif unsurlarla değerlendirilerek suistimale yer vermeyecek şekilde kararlar alınması işverenler açısından çok büyük önem taşımakla birlikte, bu kararlar iyi niyet ilkesine aykırı hareket edecek çalışanlar için de önleyici nitelikte olup büyük önem taşımaktadır. Osman Özbolat Yaklaşım / Mayıs 2017 / Sayı: 293

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.