Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GRUP ŞİRKETLERİ ARASINDA ÖDÜNÇ PARA VERME-ALMA İŞLEMLERİNİN MALİ MEVZUAT KARŞISINDAKİ DURUMU PDF Yazdır e-Posta
19 Mayıs 2017

Image

Transfer fiyatlandırması yoluyla ödünç para alma-verme şeklindeki örtülü kazanç dağıtımında, ödünç para alan ve veren her iki ilişkili kurum da incelenmeli ve hazine kaybının hangi ilişkili kurumda oluştuğunun tespiti yapılarak o kuruma aşınan kurumlar vergisine ilişkin vergi inceleme raporu düzenlenmelidir.

Emsal faiz oranı ise, grubun herhangi ilişkili kurumuna grubun ilişkili finans kurumu dışındaki bir finans kurumundan edindiği ve belgelendirebildiği en düşük ve en yüksek faiz oranları aralığındaki herhangi bir oran (grup içi emsal) olup emsallere uygunluk ilkesine aykırı oran ise edinilen ve belgelendirilen en düşük ve en yüksek oranların aralığında bulunmayan orandır.

Aşınan kurumlar vergisi matrahı ise; edinilen ve belgelendirilebilen en düşük ve en yüksek oran aralığında bulunmayan bir oran farkı (eğer en düşük orandan daha düşük ise uygulanan düşük oran ile belgelendirilebilen en düşük oran farkı, en yüksek orandan daha yüksek ise uygulanan yüksek oran ile belgelendirilebilen en yüksek oran farkı) üzerinden hesaplanan tutardır.

Transfer fiyatlandırması yoluyla ödünç para alma-verme şeklindeki örtülü kazanç dağıtımında, alan ve veren olmak üzere en az iki ilişkili kurum söz konusu olduğundan da birinde oluşan kurumlar vergisi aşınımı kadar diğerinde düzeltme öngörülmelidir.

Transfer fiyatlandırması yoluyla ödünç para alma-verme şeklindeki örtülü kazanç dağıtımında, ilişkili sayılan kurumlar kazanç elde etmek maksadıyla birbirlerine ödünç para verdi diye (ceza kanunu yönünden tefecilikten hüküm verilmedikçe) finansman temini hizmeti teslimi gibi bir adlandırma ile kurumlar vergisi ve KDV yönünden ilave hizmet matrahı öngörülemez. Eren Veske E-Yaklaşım / Mayıs 2017 / Sayı: 293

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.