Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Herek ve meşe parke taslağı tesliminde KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı PDF Yazdır e-Posta
07 Ocak 2016

T.C.

KIRKLARELİ   VALİLİĞİ

Defterdarlık   Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

19174029-KDV-01-5

07/01/2016

Konu

:

Herek ve meşe parke taslağı tesliminde KDV tevkifatı   yapılıp yapılmayacağı

 

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve eklerinin incelenmesinden, herek (yeni dikilen fidanların yanına destek amaçlı çakılan kazık) ve meşe parke taslağı teslimlerinde KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun (9/1) inci maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir.

            26/04/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama  Tebliğinin (I/C-2.1.3.1) bölümünde tevkifat uygulayacak alıcılar, (I/C-2.1.3.3) bölümünde de tevkifat kapsamındaki teslimler ile bu teslimlere uygulanacak tevkifat oranlarına ilişkin açıklamalara yer verilmektedir.

            Söz konusu Tebliğin "I/C-2.1.3.3.6. Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi" başlıklı bölümünde;

            "Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.3.6.2) bölümünde belirtilen ürün, artık, talaş ve kırpıntı alımlarında (5/10)  oranında KDV tevkifatı uygulanır." denilmektedir.

            Yine aynı Tebliğin " I/C-2.1.3.3.6.2. Kapsam" başlıklı kısmında ise; "Ağaç işleme endüstrisinde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan her türlü ağaç, tomruk, odun ile bunların önceden belirlenmiş ölçülerde biçilmesiyle elde edilen inşaatlık, doğramalık, marangozluk, mobilyalık ve benzeri kereste, mobilya ve kereste imalatı sonucu ortaya çıkan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı talaş teslimleri tevkifat uygulaması kapsamındadır.

            Öte yandan, tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı, pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmaz" denilmektedir.

            Buna göre, herek (yeni dikilen fidanların yanına destek amaçlı çakılan kazık) teslimlerinde (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacak olup, meşe parke taslağı teslimlerinde ise tevkifat uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.