Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
HURDA TESLİMLERİNDE KDV TEVKİFATI VE BELGE DÜZENİ NASIL OLMALIDIR? PDF Yazdır e-Posta
30 Nisan 2017

Image

(21.11.2016 tarih ve 214796 sayılı özelge)

Hurda oto parçalarının, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde açıklanan “hurda kavramı” çerçevesinde değerlendirilerek aynen veya onarılmak suretiyle kullanılamayacak halde satılması halinde KDV Kanunu’nun 17/4-g maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmaktadır. Ancak, söz konusu malların onarılmak suretiyle kullanılabilir halde satışında genel oranda (% 18) KDV uygulanması gerekmektedir.

Hurda alımlarında bulunulan satıcının gelir vergisi/kurumlar vergisi veya katma değer vergisi mükellefi olması halinde, satıcı tarafından fatura düzenlenmesi, ancak satıcının vergiden muaf esnaf olması halinde satıcı adına gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, satılan hurdalar veya hurda olarak alıp tamir ve bakımını gerçekleştirdikten sonra satılan ürünler için fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Öte yandan; satın alınan ancak satılacak durumda olmadığından çöp olan hurdalar hakkında, Vergi Usul Kanunu’nun 278. maddesi gereğince değeri düşen mallar kapsamında değerlendirilmek suretiyle, değer tespiti için Takdir Komisyonuna müracaat edilmesi ve komisyon kararı uyarınca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.