Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2017

Image

18 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliğiyle;

  • “Muhtasar Beyanname” ile “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” birleştirilerek “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” oluşturulmuş,
  • Beyannamenin Kırşehir’de 1 Haziran 2017, diğer illerde 1 Ocak 2018 tarihinde başlaması öngörülmüştür.

18.02.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 1 seri no.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliğiyle, “Muhtasar Beyanname” ile “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” nin birleştirilmesi sonucunda oluşturulan “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” nin verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

1. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi

Yayımlanan Genel Tebliğ ile Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 100. maddesinin verdiği yetkiler çerçevesinde, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte, sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarının Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile elektronik ortamda beyan edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Böylece, muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek alınması uygulaması başlatılmıştır.

Tebliğde yapılan düzenlemeye göre;

a) Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, bir ay içinde yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri,

b) 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar/işverenler, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini,

içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.

2. Beyanname Verme ve Ödeme Zamanı

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin, ertesi ayın 23. günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.

Tebliğe göre, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile beyan edilen vergi ve sigorta primleri ayrı ayrı tahakkuk ettirilecek ve bunların ödemeleri ilgili vergi kanunları ile 5510 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yapılacaktır.

3. Üçer Aylık Verilen Muhtasar Beyannamelerin Aylık Olarak Verilmesi

Tebliğde, daha önce muhtasar beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde verenler için ikili bir ayrıma gidilmiştir.

Buna göre;

  • Muhtasar beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde vermekle birlikte yanında işçi çalıştırmayan mükellefler, ücret dışı ödemeler nedeniyle kestikleri vergileri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile önceden olduğu gibi üçer aylık dönemler halinde vermeye devam edeceklerdir.
  • Muhtasar beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde veren ve işçi çalıştıran mükelleflere, çalıştırdıkları hizmet erbabının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine ilişkin olarak verecekleri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini aylık dönemler halinde beyan etme zorunluluğu getirilmiştir. Bu mükellefler, üçer aylık dönemler itibariyle yaptıkları diğer ödemeleri ile bunlardan kestikleri vergileri ise her ay yerine yine üçer aylık dönemler itibariyle beyan edeceklerdir.

4. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin Verileceği Vergi Dairesi

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi;

  • Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunanlar için, ödeme veya tahakkukun yapıldığı,
  • Vergi kanunlarına göre yapmış oldukları ödemelerden vergi kesintisi yapmaya mecbur olmayanlar ile vergi kesintisi yapmaya mecbur oldukları halde kesintiye tabi ödemesi bulunmayan ve çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu olanlardan; gerçek kişiler için ikametgâhının, gerçek kişiler dışında kalanlar için ise kanuni merkezi/işyerinin bulunduğu,

yer vergi dairesine verilecektir.

Birden fazla vergi dairesinde gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunanlar için sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içerecek şekilde verilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi, çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği yer vergi dairesidir.

Bankalar, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına verecektir.

5. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine İlişkin Düzeltme Beyannamesi

Verilen Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin hatalı ve/veya eksik olduğu hallerde, süresinde veya süresi geçtikten sonra elektronik ortamda yeni bir beyanname verilerek düzeltilmesi mümkündür.

Düzeltme beyannamelerinin, düzeltilen dönemlere münhasır olarak verilen beyannamelerde yer alan bilgileri de kapsaması gerekir.

Tebliğde yapılan açıklamaya göre, 5510 sayılı Kanun’a göre sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerine ilişkin yasal süresi geçirildikten sonra düzenlenecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri elektronik ortamda verilecek, bu beyannameler Kurumca, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 103. maddesine istinaden incelenerek uygun görülmesi halinde işleme alınacaktır.

6. Diğer Bazı Konular

  • Bankalar ve aracı kurumların Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinin bir ve üç numaralı fıkraları kapsamında yaptıkları kesintileri beyan ettikleri “Muhtasar Beyanname Tebliğ hükümleri kapsamı dışındadır.
  • Alt işverenler, asıl işverenin Kurum işyeri sicil numarası ve kendilerine ait alt işveren kodunu yazarak çalıştırdıkları sigortalılar için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini vereceklerdir.
  • Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi https://ebeyanname.gib.gov.tr/internet adresinden görüntülenebilecektir.
  • Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi kağıt ortamında verilemeyecektir.

7. Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim

Maliye Bakanlığı, Kanun’un verdiği yetki çerçevesinde, bir defaya mahsus olmak üzere, “Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim” adı altında bir bildirim verme yükümlülüğü getirmiştir. Bildirim için kullanılacak form örneği Tebliğin ekinde yer almaktadır.

Buna göre, vergi kanunlarına göre muhtasar beyanname verme yükümlülüğü bulunan ve aynı zamanda 5510 sayılı Kanun’a göre aylık prim ve hizmet belgesi veren mükellefler/işverenler vergi kimlik numaraları ile kurum işyeri sicil numaralarının eşleştirilmesi amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere Tebliğ ekinde yer alan “Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim”i (Ek-8) elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.

Bildirim, Mart ayı sonuna kadar, internet vergi dairesi üzerinden (https://intvrg.gib.gov.tr/) elektronik ortamda gönderilecektir.

8. Uygulamanın Başlama Zamanı

Tebliğde uygulamanın;

  • Kırşehir ili merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler/işverenler için, Haziran ayında verilmesi gereken beyannameler dahil olmak üzere 1 Haziran 2017,
  • Diğer mükellefler/işverenler için 1 Ocak 2018,

tarihinden itibaren başlanması öngörülmüştür.

9. Diğer Açıklamalar

Yukarıda özetlenen konular yanında, Tebliğde ayrıca;

  • Beyannamelerin elektronik ortamda bizzat mükelleflerce/işverenlerce veya aracılık yetkisi verilen kişiler tarafından gönderilmesine,
  • Beyannamelerin onaylanmasına ve tahakkuk fişlerinin düzenlenmesine

ilişkin ayrıntılı açıklamalar ile çok sayıda uygulama örneğine yer verilmiştir.

18 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğde yapılan düzenlemeyle oluşturulan “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” nin verilmesi uygulamasına, Kırşehir’de 1 Haziran 2017, diğer illerde ise 1 Ocak 2018 tarihinde başlanacaktır.

Tebliğ ile bütün mükelleflere, Mart ayı sonuna kadar, Tebliğin 8 no.lu ekinde yer alan Vergi Kimlik Numarası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İşyeri Sicil Numarasının Eşleştirilmesine İlişkin Bildirim” i elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirilmiştir. pwc

İlgili Tebliğ ve Bülten metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.