Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÇIRAKLARIN İŞ KAZASININ BİLDİRİLMESİ PDF Yazdır e-Posta
30 Mart 2017

Image

Çırakların çalıştıkları işyerlerinde iş kazası geçirmeleri halinde iş kazası bildiriminin sigorta bildirimlerini yapan eğitim kurumlarınca mı yoksa kazanın meydana geldiği işyeri tarafından mı bildirileceği hususunda çelişkili uygulamalar vardır.

Eğitim kurumlarının esasen işveren niteliği yoktur. Yasa ile bu kurumların prim ödeme yükümlülüğü düzenlenmiştir. 6331 sayılı Yasa’da ise “Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.” denilerek çırakların yasa uygulaması bakımından çalıştıkları işyerinin esas alınacağı belirtilmiştir.

Kurum ünitelerince ise eğitim kurumlarının bildirim yapmaları gerektiği yönünde uygulama yapılmış, çoğunlukla olaydan çok sonra haberdar olan eğitim kurumlarına idari para cezaları uygulanmıştır.

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’nin “İşveren” başlıklı 221. maddesinde “Aday çırak, çırak ve öğrencilerin esas işverenleri, beceri eğitimi gördükleri işletme sahipleridir.” denilerek çırakların çalıştıkları işyeri işverenleri esas işveren olarak tanımlanmıştır.

Kurum’ca 2016-21 Genelge ile “5510 sayılı Kanun’un 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan çırak ve stajyer öğrenciler ile aynı maddenin (e) bendi kapsamındaki İş-Kur kursiyerlerinin staj gördükleri sırada iş kazası geçirmeleri veya meslek hastalığına tutulmaları halinde, söz konusu kişilerin çalıştığı/staj gördüğü işyeri işverenleri tarafından bildirimleri manuel olarak kağıt ortamında yapılacak ve yükümlülüğün süresinde yerine getirilmemesi durumunda idari para cezaları eğitim veya staj gördükleri işyeri işverenlerine uygulanacaktır.” düzenlemesi yapılarak Kurum’ca uygulamadaki çelişkiler giderilmiştir. Serdar Günay Yaklaşım / Mart 2017 / Sayı: 291

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.