Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BİRLEŞME, DEVİR VE BÖLÜNME HALLERİNDE BORÇ-ÖZ SERMAYE MUKAYESESİ PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2017

Image

Örtülü sermaye uygulamasında borç-öz sermaye mukayesesinde borç alan kurumun dönem başındaki öz sermaye tutarı dikkate alınır. Kurum’un dönem içerisinde işe yeni başlamış olması halinde ise, işe başlama tarihindeki öz sermaye kıyaslamada esas alınır. 

Birleşme ve devir hallerinde, borç- öz sermaye mukayesesine ilişkin özellikli bir durum mevcut değildir. Nezdinde birleşilen yani infisah etmeyen kurumda borç-öz sermaye mukayesesinde kurumun dönem başındaki öz sermayesi esas alınır. Diğer bir ifadeyle birleşme veya devir tarihindeki öz sermaye tutarının dikkate alınması söz konusu değildir. Konuyu bir örnekle açıklayacak olursak, (A) kurumunun hesap dönemi olarak takvim yılını kullandığını ve 01.01.2015 tarihindeki öz sermaye tutarının 500.000,00 TL olduğunu varsayalım. (A) kurumu 07.05.2015 tarihinde (B) kurumu ile birleşmiş ve birleşme sonucunda (B) kurumu infisah etmiştir. Birleşme bilançosuna göre (A) kurumun yeni öz sermaye tutarı 800.000,00 TL’dir. Bu halde borç-öz sermaye mukayesesinde birleşme bilançosunda yer alan 800.000,00 TL tutarındaki öz sermaye değil de; hesap dönemi başında geçerli olan 500.000,00 TL tutarındaki öz sermaye esas alınır. Konu ile ilgili verilen aşağıdaki Özelge’de(1) bu husus açıkça vurgulanmıştır.

“İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şirketinizin jeotermal elektrik üretimi faaliyeti ile iştigal ettiği, ..... tarihinde aynı sektörde faaliyette bulunan ..... nin tasfiyesiz infisah ederek şirketinizle vergisiz birleştiği, şirketinizin ... tarihli açılış bilançosunda öz sermayesi negatif iken birleşme sonrası öz sermayesinin pozitife dönüştüğü belirtilmiş olup, birleşmenin gerçekleştiği tarih itibariyle hesaplanan şirketiniz öz sermayesinin bu tarihten sonraki örtülü sermaye hesaplamalarında dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

(…)

Buna göre,  ….. nin Şirketinize devredilmesi işlemi, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şartların varlığı halinde “devir” olarak değerlendirilecek olup söz konusu devir işlemi sonucu örtülü sermaye tutarının tayininde, nezdinde birleşilen ve hükmi şahsiyeti devam eden Şirketinizin hesap dönemi başındaki bilançosunda yer alan öz sermayesinin esas alınması gerekmektedir.”

Diğer taraftan birleşme ve devir hallerinde, infisah eden kurumların devralınan borçları, nezdinde birleşilen kurumun ortağı veya ortağıyla ilişkili kişisinden alınmış olması halinde, bu borç tutarlarının da birleşilen kurum nezdindeki örtülü sermaye tutarında dikkate alınacağı tabidir. Yukarıdaki örnekte birleşme tarihinde (B) kurumunun (C) kurumuna 1.000.000,00 TL borçlu olduğunu ve (C) kurumunda (A) kurumunun ortakla ilişkili kişisi olduğunu varsayalım. Bu halde birleşme sonrasında (A) kurumu nezdindeki borç-öz sermaye mukayesesinde (B) kurumundan devralınan 1.000.000,00 TL’lik borç tutarı da dikkate alınır.

Tam bölünme halinde borç-öz sermaye mukayesesi, bölünme neticesinde yeni şirketlerin kurulup kurulmamasına göre değişir. Buna göre tam bölünme neticesinde iki veya daha fazla yeni şirket kurulmuş olması halinde, kurulan bu yeni kurumlarda borç-öz sermaye mukayesesinde kuruluş tarihindeki öz sermaye tutarı esas alınacaktır. Ancak tam bölünme neticesinde infisah eden kurumun varlık, alacak ve borçlarının mevcut şirketlere intikal etmesi halinde, mevcut şirketler nezdinde borç-öz sermaye mukayesesi dönem başı öz sermaye tutarı üzerinden yapılır.

Örneğin, (A) kurumunun mal varlığı ile alacak ve borçlarını (B) ve (C) kurumlarına devretmek suretiyle 04.06.2015 tarihinde tasfiyesiz infisah etmek suretiyle tam bölündüğünü farz edelim. (B) ve (C) kurumlarının tam bölünme tarihinde kurulan yeni şirketler olması halinde, bu şirketler nezdinde borç-öz sermaye mukayesesi 04.06.2015 tarihindeki öz sermaye tutarları üzerinden yapılır. Ancak bu şirketlerin bölünme tarihinde mevcut olmaları halinde, borç-öz sermaye mukayesesinde dönem başındaki, yani 01.01.2015 tarihindeki öz sermaye tutarları dikkate alınır.

Öte yandan bölünen şirketten devralınan borçların mevcut veya yeni kurulan şirketlerin ortakları veya ortaklarıyla ilişkili konumunda bulunan kişilerden alınmış olması halinde, bu tür borçlanmaların da bölünme tarihinden sonraki örtülü sermaye uygulamasında dikkate alınacağı tabidir. İlyas Meriç Yaklaşım / Mart 2017 / Sayı: 291

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.