Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
EMEKLİLİKTEN SONRA DA AYNI İŞYERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALABİLMESİ PDF Yazdır e-Posta
27 Mart 2017

Image

Bir işçi emeklilik sebebiyle işten ayrıldığında kıdem tazminatını alabilir ve kıdemi de sıfırlanmış olur. Bu durumdaki kişi, emekli olduktan sonra aynı işyerinde Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek, emekli aylığını kestirmeden çalışmaya devam edebilir. Bu kişi, yeni dönemdeki çalışmasında en az 1 yıllık kıdemini tamamladığında, işveren tarafından İş Kanunu md. 25/II dışında bir sebeple işten çıkartıldığında veya kıdem tazminatına hak kazandıran sebeplerle kendi işten çıktığında kıdem tazminatı alabilecektir. Ölürse mirasçıları aynı hakka sahip olurlar. Ancak zaten emekli statüsünde olan bu kişinin tekrar emeklilik sebebiyle işten ayrılıp kıdem tazminatı istemesi mümkün değildir.

Bu durumdaki işçinin, kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilmesi için bir formül bulunmaktadır. İşçinin yapması gereken, emekli aylığının kesilmesi ve yeniden tüm sigorta kollarına tabi bir çalışan konumuna getirilmesi konusunda gereken işlemlerin yapılması için işverene başvurmaktır. Bu başvuru üzerine işveren SGK’ya gerekli bildirgeleri vermek zorundadır. Vermediği takdirde işçinin başvurusu üzerine SGK bu işlemi yapacak ve üstelik işverene idari para cezası uygulayacaktır.

Böyle bir dayatmaya karşı işverenin yapabileceği hiçbir şey yoktur. Bu şekilde statü değiştiren işçi, kısa bir süre daha çalışıp yeni prim ödeme gün sayısı ve prim matrahına göre hesaplanacak yeni emekli aylığı için SGK’ya başvuracaktır. Ardından emeklilik sebebiyle işten ayrılmak suretiyle yeni dönemdeki çalışması karşılığı kıdem tazminatını alabilecektir. Böyle bir uygulamanın kanuna karşı hile olacağı düşünülebilirse de Yargıtay’ın emeklilik ve kıdem tazminatı konusunda, çalışanlar lehine verdiği kararlar dikkate alınmalıdır. Müjdat Şakar Yaklaşım / Mart 2017 / Sayı: 291

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.