Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GİDER PUSULASI VE VERGİ TEVKİFATI PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2017

Image

SORU:
Site yönetimi olarak bahçe peyzajı, boya-badana, çatı tamiri vb. hizmetleri vergiden muaf olan kişilere yaptırmak istiyoruz. Düzenleyeceğimiz gider pusulasının noter onaylı olup olmayacağı ve vergi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususlarında bilgi edinmek istiyoruz .

YANIT: 
Site yönetimi olarak bahçe peyzajı, boya-badana, çatı tamiri ve benzeri işlerin; bir hizmet sözleşmesine dayalı olarak işçi-işveren ilişkisi doğuracak şekilde yaptırılması halinde, yapılan ödemelerin ücret kabul edilerek Gelir Vergisi Kanununun 61, 63, 94, 103 ve 104'üncü maddelerine göre vergilendirilmesi; esnaf muaflığı kapsamında faaliyette bulunanlara yaptırılması halinde, bunlara yapılan ödemeler üzerinden, Gelir Vergisi Kanununun 94/13-d maddesi gereğince %10 oranında vergi tevkifatı yapılması; esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti bulunmayanlara yaptırılması halinde yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, site yöneticiliğinizin kurumlar vergisi veya katma değer vergisi yönünden mükellefiyet kaydı bulunmaması nedeniyle, Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre anlaşmalı matbaalarda belge bastırma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bu itibarla, gider pusulasının üzerine " Vergi Usul Kanunu Yönetmelik Hükümlerine Tabi Değildir." ibaresini bastırmak suretiyle anlaşmalı matbaalarda veya anlaşması olmayan herhangi bir matbaada belge bastırmanız mümkün bulunmaktadır. Lebib Yalkın Yayımları

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.