Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
STAJYER UYGULAMASINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2017

Image

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından  kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de* yayımlanan 6764 Sayılı Kanun ile stajyer öğrencilerle ilgili olarak önemli değişiklikler yapılmış ve değişikliklerin nasıl uygulanacağı Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanmıştır.

Yapılan açıklamanın ardından özellikle özel sektör işverenlerini ilgilendiren iki ana değişiklik söz konusu.

Bunlardan birincisi; on ve üzeri personel çalıştıran ve okulları tarafından sigortalılıkları karşılanan stajyer öğrenci çalıştıran işverenlerin, İş Pedagojisi almış "usta öğretici" veya "eğitici personel" görevlendirme zorunluluğu.

İkincisi ise; okulları tarafından sigortalılıkları karşılanan stajyer öğrenci çalıştıran işverenlerin ücret ödeme yükümlülüğü. Şöyle ki; yükseköğretimine devam eden ve staj yapmak isteyenler için sadece Yüksek Öğretim Kurumu'nun listesinde yer alan bölümlerde okuyan öğrenciler için ücret ödeme zorunluluğu kaldırılmış olup, sigortalılığı okul tarafından yapılan tüm stajyerler için işverenlere ücret ödeme zorunluluğu getirilmiştir.

Sigorta primleri öğrenim görmüş oldukları okulları tarafından karşılanan stajyerler için herhangi bir ayrım yapmaksızın Net Asgari Ücretin %30'u oranında ücret ödenecektir.

6764 Sayılı Kanun ile birlikte stajyerler; öğrenime devam ettikleri okulları tarafından sigorta primleri karşılananlar ve karşılanmayanlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

1.  Öğrenime devam ettikleri okulları tarafından sigortalıkları sağlananlar;

  • Sadece iş kazası ve meslek hastalığı uygulanan ve staj süreleri sigorta başlangıç süresi olarak sayılmasına rağmen emeklilik hesaplamasında SGK prim ödemeleri dikkate alınmayan, ( 5510 sayılı Kanun'un 5-b maddesi gereğince)
  • SGK işe giriş bildirimleri öğrenim gördükleri okulları tarafından yapılan,
  • İşveren tarafından Net Asgari Ücretin %30'u kadar ücret ödenen,
  • SGK prim ödemeleri öğrenim gördükleri okul tarafından ödenen,

    stajyerlerdir.  

2.   Öğrenimlerine devam etmekte olmalarına karşın okulları tarafından sigortalılıkları sağlanmayanlar;

  • Tüm sigorta kollarının uygulandığı, staj süreleri sigorta başlangıç süresi olarak sayılan ve Emeklilik hesaplamasında SGK prim ödemeleri dikkate alınan,,
  • SGK işe giriş bildirimleri staj yapmış oldukları işveren tarafından yapılan,
  • 30 günlük çalışmaları karşılığı yürürlükte bulunan Asgari Ücret'ten az ücret ödenemeyen,
  • SGK prim ödemeleri staj yapmış oldukları işveren tarafından ödenen,

    stajyerlerdir.

Sonuç Olarak…

6764 sayılı Kanun ile stajyerler için yapılan değişiklik sonrası;

  • Stajyer çalıştırma yükümlülüğü işverenlerin cari yılın Ocak ayında belirtilen personel sayısına göre hesaplanacaktır.**
  • On ve üzerinden sigortalısı bulunan işverenler stajyer çalıştırması durumunda, İş Pedagojisi eğitimi almış usta öğretici veya eğitici personel görevlendirmek zorundadır.**
     
  • SGK işe giriş işlemleri öğrenim gördükleri okulları tarafından yapılmayan stajyerler (okulları tarafından sigortalılıkları ödenmeyen stajyerler)  için 5510 sayılı Kanun hükmünce, tüm sigorta kollarına tabi olmak üzere SGK işe giriş işlemleri staj gördükleri işverenleri tarafından yapılarak 30 günlük çalışmaları karşılığı en az yürürlükte bulunan Asgari Ücret tutarında ücret tahakkuk ettirilecektir. Ayrıca SGK prim ödemeleri Staj gördükleri işverenleri tarafından yapılacaktır.
  • Sigortalılıkları öğrenim gördükleri okulları tarafından yapılan stajyerler için,(Yüksek ögretim Kurumu listesi dikkate alınmaksızın) 2017 yılında işyerlerindeki sigortalı sayısına bakılmaksızın işverenlere yürürlükte bulunan Net Asgari Ücretin yüzde otuzu olan 381.23 TL ücret ödeme zorunluluğu getirilmiştir.

6764 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonrası, ("stajyer ayrımı yapmaksızın ücret ödemesi yapılacağından") Türkiye İş Kurumu tarafından ilerleyen günlerde yönetmeliği yayınlanmak üzere stajyer ücret desteği sağlanacaktır. Ancak, yönetmelik henüz yayımlanmadığından, uygulamanın detayları şimdilik belirsizliğini korumaktadır.

*6764 Sayılı Kanun, 2 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de kabul edilmesinin ardından 9 Aralık 2016 tarihve 29913 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

** 3308 / 41.madde

Kadir Özdemir http://www.kpmgvergi.com

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.