Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
FAZLA MESAİ ONAYI HER YIL ALINMALI PDF Yazdır e-Posta
21 Ocak 2017

Image

İşyerinde mesaiye kaldığımızda mesai ücretlerimizi zamanında alamıyoruz. Mesaiye kalmayınca işten çıkarmakla tehdit ediliyoruz. Fazla mesai yapmak zorunda mıyız?

İş Kanunu'na göre,işçinin yazılı onayıolmadan işverenişçiye fazla mesaiyaptıramaz. Fazlamesai onayı her yıliçin ayrı alınır. İşçionay vermişse o yıliçin fazla çalışmayapmak zorundadır.Fazla çalışma yıllık270 saatten fazlaolamaz. Yine kanunagöre ücretlerinve fazla çalışmaücretlerinin en geçayda bir ödenmesizorunludur. Ücretleriniz zamanındaödenmiyor ise Çalışma Bakanlığı'naşikayette bulunabilirsiniz ya da işsözleşmenizi haklı nedenle fesh ederekkıdem tazminatı alabilirsiniz.

4 yıldır çalıştığım firmadan istifa ederek ayrılmak istiyorum. İşverenim benden herhangi bir ücret talep edebilir mi? Ertan A.

İş Kanunu'na göre, işçi ve işverenleriniş sözleşmesini fesh ederken karşıtarafa önceden bildirimde bulunmayükümlülüğü bulunmaktadır. İşyerindekikıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6ayla 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1.5yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılıolarak sözleşmesini sona erdireceğinikarşı tarafa bildirmekle yükümlüdür.Eğer sürelere uyulmadan iş sözleşmesisona erdirilirse bu süreler kadarkiücretler karşı taraftan talep edilebilir. Bunedenle belirttiğiniz gibi önceden ihbardabulunmazsanız işvereninizin sizdenihbar tazminatı talep etme hakkı doğar.Ayrıca, işe başlarken yapmış olduğunuzsözleşmede işi haklı bir neden olmaksızınbırakmanız halinde herhangi bir cezaişart konulmuş ise bunu da sizden yasalolarak talep edebilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
01.01.1976 doğumluyum. Sigorta girişim 01.09.1988. 6000 prim günüm bulunmakta. Halen aktif olarak çalışmaktayım. Bu şartlarda ne zaman emekli olurum ve emekli aylığını kaç yaşında hak ederim? Yaşar A.

25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim günşartlarına tabisiniz. Prim gün sayınıztamamlanmış. 25 yıl şartınız 2019 yılında,51 yaş şartınız 2027 yılında dolacak.Bu durumda emekli olacağınız tarih01.01.2027 tarihi olacaktır. Ali Şerbetçi

http://www.takvim.com.tr/yazarlar/aliserbetci/2017/01/21/fazla-mesai-onayi-her-yil-alinmali

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.