Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SİGORTA PRİMİNE ESAS GÜNLÜK KAZANÇ ÜST SINIRININ 7,5 KATA YÜKSELTİLMESİNİN SONUÇLARI PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2017

Image

Sigortalı adına ödenen prime esas olan kazanç miktarı, yine sigortalıya sağlanan yardımların asıl belirleyici unsurları arasında yer almaktadır.

Günlük kazanç alt sınırının % 15,38 oranındaki bir artışla 6,5 katta 7,5 kata yükseltilmesi özellikle tavanı aşan kazanç üzerinden bildirimi yapılamayan sigortalılar lehine önemli bir kazanım sağlamakta, aynı şekilde SGK’ nın da prim gelirlerinde bir artış meydana getirmesi beklenmektedir.

6,5 kat üzerinden 3.693,40 TL prim alan SGK, yeni düzenleme ile 7,5 kat üzerinden 4.261,61 TL prim almaya başlayacak ve SGK 568,22 TL tutarında bir kazanım sağlayacak ve bu tutar hiçbir şekilde değişmeyecektir.

Ancak, bu düzenleme tavandan bildirimi yapılacak olan sigortalılar açısından daha da önem kazanacak ve sağlanan yardımlar noktasında sigortalının kazanımı 568,22 TL’yi önemli ölçüde aşabilecektir.

Şöyle ki; yeni düzenleme çerçevesinde 6,5 kat üzerinden verilecek ödenek, gelir ya da aylığın 7,5 kat üzerinden hesaplanması durumunda Tablo-2’de yer alan rakamları değerlendirdiğimizde; bir aylık geçici iş göremezlik ödeneği 1.098 TL, sürekli iş göremezlik geliri 1.647 TL, yaşlılık aylığı ise 823,5 TL artış göstermektedir.

SGK’ nın kazanımı olan ilave 568,22 TL tutarında prim miktarını sağlanan yardım miktarlarından düştüğümüzde ise geçici iş göremezlik ödeneğinde 529,79 TL, sürekli iş göremezlik gelirinde 1.078,79 TL, yaşlılık aylığı miktarında ise 255,29 TL sigortalı lehine önemli bir kazanım sağlandığı görülmektedir. Sevgi Üvedi Yaklaşım/Ocak 2017 / Sayı: 289

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.