Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖZEL MALİYET BEDELİ UYGULAMASINDA ÖZELLİKLİ HUSUSLAR PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2017

Image

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre; kiralanan gayrimenkullerle ilgili olarak işletmeler tarafından yapılan değer artırıcı veya gayrimenkulü genişletici nitelikteki giderlerden kira süresi sonunda kiralayanda bırakılacak olan kıymetler, doğrudan gider yazılmayıp aktifleştirilir. Bu kıymetler özel maliyet bedeli olarak adlandırılırlar.

Elektrik üretim ve dağıtım varlıklarına ilişkin işletme hakkı verilmesi halinde, işletme hakkına sahip tüzel kişi tarafından yapılan ve belirtilen nitelikleri taşıyan harcamalar da özel maliyet bedeli kapsamında değerlendirilmektedir.  

Özel maliyet bedelleri Vergi Usul Kanunu’nda yer alan esaslar çerçevesinde amortisman uygulamasına konu edilir. Kanun hükmüne göre, özel maliyet bedelinin amortisman süresi kira süresi kadardır. Özel maliyet bedellerinin itfasında kıst dönem uygulaması yapılmaması ve azalan bakiyeler usulünün kullanılmaması gerekir.

Tekdüzen Hesap Planına göre, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi veya ekonomik değerinin sürekli olarak artırılması amacıyla yapılan giderlerin “264- Özel Maliyetler Hesabı”nda izlenmesi gerekir. İlgili harcamaların birden fazla hesap dönemine yayılması halinde; özel maliyet bedeline ilişkin harcamaların, aktifleştirme işlemi gerçekleşinceye kadar geçici bir hesapta (258- Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı gibi) takip edilmesi gerekmektedir. Levent Ünlü Yaklaşım/Ocak 2017 / Sayı: 289

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.