Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KAÇAKÇILIK SUÇLARINI İŞLEYENLER İLE BU FİİLLERE İŞTİRAK EDENLER VERGİ TEŞVİK VE DESTEKLERİNDEN YARARLANABİLİR PDF Yazdır e-Posta
25 Ocak 2017

Image

Kaçakçılık suçlarını işleyenler ile bu fiillere iştirak edenlerin vergi teşvik ve desteklerinden yararlanamaması” na dair 28.03.2013 tarih ve 6455 sayılı Kanunla VUK’ a eklenen 153/A maddesinin 10. fıkrası,15.07.2016 tarih ve 6728 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmıştır.

Maddede bu düzenlemeye, sahte belge ile mücadele kapsamında bir yaptırım olarak yer verilmiş olmakla birlikte, yaptırımın “fiillerin işlendiği tarihten itibaren” ve “altı yıl süreyle” uygulanacak olması nedeni ile yaptırım büyük ölçüde uygulama güçlüğü olan bir düzenleme olmuştur.

Zira yaptırım uygulanması, öncelikle bu fiillerin işlendiği yolunda bir tespite ve elbette bu tespitin hukuki olarak kesinleşmesine bağlı olacaktır. Bu tespit şüphesiz mükellefler nezdinde yapılacak bir vergi incelemesi sonucunda düzenlenen bir rapor ile yapılacaktır. Ancak vergi incelemeleri, tarh zamanaşımı dikkate alınarak, 5 yıl geriye yönelik olarak yapılabilmektedir. Diğer taraftan bu fiilin işlendiğine dair inceleme raporu ile yapılan tespite ve ayrıca yaptırım kararına yargı yoluyla itiraz halinde nihai karar süreci de birkaç yıla yayılabilecektir.

Bu durumda, yaptırımın fiilin işlendiği tarihten itibaren uygulanması imkansızdır. Ayrıca yaptırım 6 yılla sınırlı olarak uygulanmak durumundadır. O halde, birçok durumda, olsa olsa fiilin işlendiği kesinleştikten sonra, geriye doğru yararlanılan vergi teşvik ve desteklerinin geri alınması söz konusu olabilecektir.

Bu şekilde bir uygulama ise bu düzenlemeyi, sahte belge ile mücadelede bir yaptırım olmaktan ziyade, idare için negatif verimli, bir külfet haline getirecektir. İdare, zaten büyük ölçüde, ödeme güçlüğü içerisinde olan ve/veya ulaşılamayan bu grup borçlulardan, muhtemel amme alacakları dışında bir de geri alınacak vergi teşvik veya destekleri için de verimsiz bir cebri takip sürecine girecektir.

Bu tür takiplerin varlığı ve çoğalması da idarenin, iş gücü ve mesaisini normal verimli faaliyetlere ayırarak verim ve etkinliğini artırması yerine, toplam verim ve etkinlik kaybına da yol açacaktır. Bu itibarla, önemli uygulama güçlüğü yanısıra, mevzuatta yer alması gereksiz/yersiz olan bu yaptırımın yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda yapılan değişiklikler kapsamında kaldırılması yerinde olmuştur. Nadir Öztürk Yaklaşım / Ocak 2017 / Sayı: 289

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.