Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
UZAKTAN ÇALIŞMA (HOME-OFFİCE) MODELİ PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2016

Image

Özellikle 21.yüzyıl itibarıyla teknoloji o kadar gelişti ki, başta hizmet sektörü olmak üzere birçok iş kolunda, internet bağlantısına sahip olduğunuz herhangi bir mekânda taşınabilir bilgisayar, tablet veya akıllı telefonla ofisteymiş gibi tüm işlerimizi halledebiliyoruz. Hatta çevremizdeki birçok ücretli çalışanın "bugün evden (home-office) çalışıyorum" dediğine de rastlıyor olmalısınız. İş Kanunumuza 6715 sayılı Torba Yasa ile giren "uzaktan çalışma", henüz ülkemizde dünya genelindeki kadar gelişmiş seviyede değil. Ama mevzuatımızdaki bu değişiklik yavaş yavaş bazı şirketleri bu yönteme yönlendirmeye başlamış görünüyor. Bu yazımızda mevzuat ve uygulama açısından "uzaktan çalışmayı" değerlendirelim…

"UZAKTAN ÇALIŞMANIN" İŞ KANUNUMUZDAKİ YERİ

20 Mayıs 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan 6715 sayılı "İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 2.maddesiyle, 4857 Sayılı İş Kanunumuzun 14.maddesine uzaktan çalışmayla ilgili bazı hükümler eklendi. Buna göre:

  • Uzaktan çalışma; işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonunda işçinin evinde ya da işyeri dışında teknolojik araçlarla iş görme edinimini yerine getirmesi olarak tanımlanmıştır.
  • Uzaktan çalışmaya dayalı yapılacak iş sözleşmesinde, işin tanımı, yapılma şekli, süresi, yeri, ücreti gibi detayların yer alması gerekmektedir.
  • Uzaktan çalışmaya dayalı iş sözleşmesiyle bir işverene bağlı çalışan işçi, esaslı bir neden olmadıkça iş sözleşmesinin niteliğinden dolayı emsal işçiye göre farklı bir işleme tabi tutulamaz.
  • İşveren, uzaktan çalışma kapsamında yerine getirilen işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusunda çalışanı bilgilendirmek ve gerekli eğitimleri  vermek zorundadır.

UYGULAMA NASIL OLABİLİR?

Görüldüğü üzere Kanun'daki maddeler, uzaktan çalışma ile ofiste çalışma arasında ne işçi ne de işveren açısından çok farklı düzenlemeler içermiyor. Burada kuşkusuz en önemli detay, işveren tarafından işçiden beklenen iş sonuçlarının uzaktan çalışma ile sağlanıp sağlanamayacağı. Özellikle proje bazlı işlerde, işveren işçiye beklediği iş sonuçlarını ve işin tamamlanma zamanını ilettikten sonra, işçinin fiziki olarak işi nerede yaptığının pek fazla önemi yok. Hatta işçiye evinde veya işyeri dışında herhangi bir mekanda bu işi yaptırmak, işveren açısından katlanılması söz konusu olabilen yol, yemek vb. masraflar açısından da tasarruf sağlayabilir. Başta Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok gelişmiş ülkede, işçi ve işverenin karşılıklı beklentilerini yerine getirmeleri koşuluyla uzaktan çalışma yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Özellikle İstanbul gibi nüfus ve araç trafiğinin yoğun olduğu metropollerde, bu çalışma yöntemi toplumsal yaşam açısından da katkı sağlayıcı nitelikte olabilir.

Ülkemizde bazı şirketlerin özellikle 2016'da tam zamanlı olmasa da çalışanlarına en azından ay içinde birkaç gün uzaktan çalışma imkânı sunduklarını görmekteyiz. Teknolojik gelişmelerin devam etmesi, çalışma kültürü ve disiplinimizin de gelişmesiyle yıllar içerisinde bazı iş kollarında uzaktan çalışmasının yaygınlaştığı görmek sürpriz olmayacaktır. Emre Ilgaz/http://www.kpmgvergi.com

 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.