Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU OLANLAR İÇİN SON HATIRLATMA! PDF Yazdır e-Posta
21 Aralık 2016

Image

Hatırlanacağı üzere,01.01.2012 tarihi itibarıyla tüm vatandaşlar zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Böylelikle herkes sağlık harcamalarında devlet güvencesine de kavuşmuş oldu. Ancak okullarından yeni mezun olan, çalışmayan, gelir ve aylık bağlanmamış olan, yarı zamanlı çalışan, bakmakla yükümlü olunan kapsamına girmeyen herkes için gelir testi yaptırma zorunluluğu getirildi.

Kişiler gelir gruplarına göre her ay belli bir prim ödemek zorunda. Söz konusu kanuni zorunluluk gelir testi yaptırma ve prim ödeme konusunda ciddi sıkıntıları da beraberinde getirdi.

Aşağıdaki tabloda 2016 yılında "G-0", "G-1", "G-2" ve "G-3" gelir grupları için ödenecek prim tutarları görülmektedir.

(Gelir Testi Sonucu Tespit Edilen Kişi Başına Düşen Aylık Gelir Durumuna Göre)

01/01/2016 31/12/2016 Tarihleri Arası

Aylık Geliri 549 TL'den Az Olanlar

Aylık Geliri 549 TL'den 1.647 TL'ye Kadar Olanlar

Aylık Geliri 1.647 TL'den 3.294 TL'ye Kadar Olanlar

Aylık Geliri 3.294 TL'den Fazla Olanlar

0 (Primleri Devlet Tarafından Ödenir)

65,88 TL

197,64 TL

395,28 TL

Hali hazırda Devlet'in GSS' den dolayı 10 milyar 35 milyon TL alacağı var ve bu durum yaklaşık 6 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

Son Tarih 2 0cak 2017

Daha önce gelir testine gitmediği için Genel Sağlık sigortası (GSS)borcu olanlara 6736 sayılı Kanun'la yeni bir fırsat verildi. Teste girmek istemeyenlerin borçlarının faiz ve gecikme cezası silinerek anaparasını taksitle ya da peşin ödeme imkânı veriliyor. Çalışmayan, geliri olmayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayanlar arasından gelir testine hiç başvurmayanlar 2 Ocak 2017'ye kadar yerleşim yerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gelir testi başvurusunda bulunabilecek. Herhangi bir işte çalışmayan, hiçbir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almayan, bunların bakmakla yükümlüsü olmayan, GSS kapsamında bulunmayan, üniversiteye gidiyorsa 25, liseye gidiyorsa 20 yaşını, okula gitmiyorsa 18 yaşını geçen kişiler çalışmaya başlamadıysa gelir testi yaptırmak zorunda.

Prim Tutarının Sabitlenmesi

Yürütülen çalışmalar arasında GSS prim tutarlarının 50 TL'ye sabitlenmesi de bulunuyor. Hali hazırda 4,2 milyon vatandaş aylık 65 liradan 395 liraya varan farklı tutarlarda prim ödüyor. Çalışmayla hem vatandaşların ödemesinin hem de SGK'nın takip ve tahsilatının kolaylaştırılması hedefleniyor. Taner Aydaner kpmg

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.