Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KIDEM TAZMİNATI ÖDENMESİ KIDEMİ SIFIRLAR MI? PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2016

Image

10 Nisan 2014’te özel bir şirkette işe başladım. 25 Ekim 2015 tarihinde yasal haklarımı alarak askerlik için işyerinden ayrıldım. Şu anda askerden gelmiş bulunmaktayım. 2 ay içinde tekrar aynı şirkette işe başlama hakkım bulunmakta. Öğrenmek istediğim, bugün aynı şirkette tekrar işe başladığımı varsayarak, şirket yaklaşık 5 ay sonra beni işten çıkartırsa yasal haklarım ne olacaktır? İlk giriş tarihi üzerinden mi? Yoksa askerlik dönüşünde itibaren mi değerlendirilir?

1475 sayılı (eski) İş Kanunu’nun kıdem tazminatına ilişkin 14. maddesine göre, kıdem tazminatı ödenebilmesi için ön şart, işçinin aynı işverene ait aynı ya da farklı işyerlerinde devamlı veya aralıklı olarak en az bir yıl çalışmış olmasıdır. Diğer yandan aynı kıdem süresi için ikinci defa kıdem tazminatı ödenmez. Buna göre, askerlik sonrası çalışmanızın 5 ay sonra işveren tarafından sona erdirilmesi halinde, askerlik öncesi çalışma sürenizle birlikte toplam çalışma süreniz 1 yıldan fazla olduğundan, askerden sonraki 5 aylık çalışmanız için kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Ancak yargının görüşü, daha önceki çalışması kıdem tazminatı ödenerek sona eren işçinin kıdeminin sıfırlandığı ve önceki çalışma süresinin dikkate alınmayacağı şeklindedir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 54. maddesine göre, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Ancak Yargıtay kararlarına göre, daha önce kıdem tazminatı ödenerek tasfiye edilen hizmet sürelerinin, kıdem tazminatında olduğu gibi yıllık ücretli izine hak kazanılmasında da dikkate alınmayacağı, yıllık ücretli izine hak kazanılması açısından sonraki çalışma süresinin dikkate alınacağı şeklindedir. Yaklaşım

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.