Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÇAĞRILI GENEL KURULDA TOPLANTI NİSABI PDF Yazdır e-Posta
29 Aralık 2016

Image

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(TTK)’nun 418. maddesinde, genel kurulların TTK’da veya esas sözleşmede, aksine daha ağır bir nisap öngörülmüş bulunan haller hariç, sermayenin en az dörtte birini karşılayan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin varlığıyla toplanacağı hüküm altına alınmış.

Genel kurul toplantısının çağrılı yapılması, çağrısız toplantı için gerekli olan bütün pay sahipleri veya temsilcilerinin katılım şartını ortadan kaldırmakla birlikte, esas sözleşmede öngörülen nisap şartını ortadan kaldırmıyor.

Buna göre, toplantı çağrılı olarak yapılsa da esas sözleşmede öngörülen nisabın aranması (tüm pay sahiplerinin veya temsilcilerinin katılması) gerekir. Esas sözleşmede öngörülen nisabın sağlanamaması halinde genel kurul toplantısı yapılamaz. Toplantıya bizzat katılamayacak pay sahibinin temsilci vasıtasıyla genel kurula katılımını sağlamalısınız. Bundan sonraki süreç için de esas sözleşmenin toplantı nisabına ilişkin maddesini, en azından istisnai durumlar haricindeki genel kurul görüşmeleri için esnetmenizde yarar var. Yaklaşım

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.