Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ŞİRKET ORTAĞINDAN KİRALANAN ARACA AİT “KİRA ÖDEMELERİ” GİDER YAZILABİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
28 Aralık 2016

Image

Kurumsallaşma ile birlikte şirketlere ayrı bir kişilik verilmektedir. Şirket ile şirket ortağı farklı kişilerdir. Dolayısıyla şirketin, şirket ortağından veya tamamıyla farklı birinden araç kiralaması hususunda herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken özellikli hususlar bulunmaktadır. Şöyle ki; bir giderin, kazancın elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olduğunun kabulü için; işin mahiyeti ve genişliği ile uygun olması, giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması, giderlerin keyfi olmaması yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayrimaddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması ve Vergi Usul Kanunu’na göre tevsik edici belgelere dayandırılması gerekmektedir. Kısacası, şirketin herhangi bir ihtiyacı olmamasına rağmen şirket ortağına gelir aktarmak veya başka sebeplerden ötürü fiktif olarak yaptığı kira ödemeleri şirket gideri içinde düşünülmesi mümkün olmayacaktır.

İkinci husus, şirketin ortağına yapmış olduğu ödemelerde transfer fiyatlandırması düzenlemelerine riayet etmemesidir. Transfer fiyatlandırması ilişkili kişilerle emsallerine aykırı bedel üzerinden mal ve hizmet alım ve satımında bulunulmasıdır. Şirket ortağı transfer fiyatlandırması mevzuatına göre ilişkili kişidir. Kiralama işi ise şirkete sunulan bir hizmettir. Dolayısıyla emsal bedele aykırı yapılacak her işlem doğrudan transfer fiyatlandırması eleştirisine muhatap olacaktır. Bu doğrultuda şirket ortağından yapılan kiralamalarda belirlenecek bedelin emsal bedele uygun olmasına dikkat edilmelidir. Emsal bedel şirketin aynı aracı ortağından değil de tamamen ilişkisiz bir kişiden kiralaması durumunda belirlenecek fiyattır.

Giderin yapılmasının zorunlu olması, belgelendirilebilmesi ve emsal bedele aykırılık teşkil etmemesi durumunda ise kira giderinin şirket gideri olarak düşürülmesinde herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Şirket ortağı için ise söz konusu kiralama vasıtasıyla elde ettiği gelir gayrimenkul sermaye iradı olup, şirketin kira ödemelerini brütleştirip tevkifat yapması gerekmektedir. Söz konusu tevkifat oranı ise % 20 olarak belirlenmiştir. Yasin ÖZYOLCU Yaklaşım / Ekim 2016 / Sayı: 286

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.