Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNE GÖRE KURULAN KAT İRTİFAKI TAPULARININ ARSA SAHİBİ ÜZERİNE ÇIKARILMASI ZORUNLU MUDUR? PDF Yazdır e-Posta
23 Aralık 2016

Image

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerine göre, proje üzerinden kat irtifakı tesisi, genel olarak arsa sahibi üzerine yapılır. Bu bir anlamda arsa sahibinin kendisini güvence altına alması için gereklidir. Zira müteahhide kalacak bağımsız bölümlerin kat irtifakı tapularının müteahhit adına çıkarılması halinde, müteahhit firma daha imalata başlamadan söz konusu bağımsız bölümler üzerinde tasarruf hakkına sahip olabilecek, imalata başlamadan bağımsız bölümleri kat irtifaklı tapusu ile satabilme imkanına kavuşacaktır.

Bu durumda da her ne kadar ortada sözleşme olsa da, kötü niyetli müteahhide karşı arsa sahibinin kendisini güvence altına alması söz konusu olamayacaktır.

Örneğin; kötü niyetli müteahhit kendi üzerine çıkarılan kat irtifakı tapulu bağımsız bölümleri satıp, inşaatı da tamamlamazsa, arsa sahibi zor durumda kalacaktır.

Bu nedenle de, genel olarak kat irtifakı tapuları arsa sahibi üzerine çıkarılır. Müteahhide ait bağımsız bölümlerin, ne zaman ve hangi şartlarla müteahhide devredileceği inşaat yapım sözleşmesinde belirlenir.

Örneğin; inşaatın yüzde 20’sini tamamladığında ilk bağımsız bölümün, yüzde 40’ı tamamladığında ikinci bağımsız bölümün, yüzde 60’ının tamamlanması halinde üçüncü bağımsız bölümünün, yüzde 80’inin tamamlanması halinde dördüncü bölümünün, ince işlerinin tamamlanması halinde beşinci bağımsız bölümünün ve binanın iskanı alınıp daire anahtarlarının arsa sahibine teslim edildiğinde de son yani altıncı bağımsız bölünün tapusunun müteahhide veya müteahhidin göstereceği kişiye devredilmesi öngörülebilir. Yaklaşım

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.