Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
PAY SAHİBİNİN SERMAYE TAAHHÜDÜNÜ YERİNE GETİRMEMESİNİN SONUÇLARI NEDİR? PDF Yazdır e-Posta
24 Aralık 2016

Image

Anonim şirket sermaye artırım kararı alınmıştır. Ortaklardan biri 400 bin TL sermaye artırım borcunu vadesinde ödememiştir. Şirket, sermaye borcunu ödemesi için ihtarname göndermiş ancak yine de ödenmemiştir. Şirket bu ortağın şahsi malvarlığına icra uygulayarak bu 400 bin TL sermaye borcunu tahsil edebilir mi? İcra/haciz yapabilmek için ayrıca mahkemeden karar aldırmasına gerek var mıdır? Yoksa zaten ödemediği ortada olduğu için hemen icra başlatabilir mi?

Türk Ticaret Kanunu(TTK)’nun 128. maddesine göre, her ortak usulüne göre düzenlenmiş ve imza edilmiş şirket sözleşmesiyle koymayı taahhüt ettiği sermayeden dolayı şirkete karşı borçludur. Şirket, her ortağın sermaye koyma borcunu yerine getirmesini isteyebileceği ve dava edebileceği gibi, yerine getirmede gecikme sebebiyle uğradığı zararın tazminini de isteyebilir. Tazminat istemi için ihtar şarttır.

Taahhüt edilen sermaye tutarlarının anonim şirket pay sahibi tarafından ödenmemesi halinde yapılacak işlemler ise TTK’nın 480 ila 483. maddelerinde hüküm altına alınmıştır.

TTK’nın 482. mad­desinin birinci fıkrasına göre, 481. maddede belirtilen usule uygun olarak yapılan ödemeye çağrıya rağmen sermaye taahhüdünü yerine getirmeyen pay sahibi, ayrıca bir ihtara gerek olmaksızın mütemerrit duruma düşer ve temer­rüt faizi ödemekle yükümlüdür. Pay sahibinin sermaye taahhüdünü yeri­ne getirmemesi halinde şirket, mütemerrit duruma düşen pay sahibine karşı icra takibi başlatabilir ve sermaye borcu ile birlikte temerrüt faizinin de tahsili yoluna gi­debilir. İcra takibi ilamsız olabileceği gibi ilamlı da (mahkeme kararına göre de) olabilir. İlamlı ve ilamsız takip usulleri İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenmiştir. 

482. maddenin ikinci fıkrasına göre ayrıca, yönetim kurulu, sermaye koyma bor­cunu ilan edilen sürede yerine getirmeyen mütemerrit pay sahibini taahhüdünden ve yaptığı kısmi ödemelerden doğan haklarından mahrum etmeye ve söz konusu payı satıp yerine başkasını almaya yetkilidir.

Bu yetkinin kullanılmasının usulü TTK’nın 483. maddesinde belirtilmiş olup; ıskat olarak adlandırılan bu işlemin uygulanabilmesi için yönetim ku­rulu tarafından, mütemerrit duruma düşen, diğer bir deyişle sermaye taahhüdünü yerine getirmeyen pay sahibine, bu borcunu ifa etmesi için Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ya­yımlanacak ilan ve ana sözleşmede bu çağrı için başkaca yollar düzenlenmişse, söz konusu hükümlere uygun olarak ihtarda bulunulur. Söz konusu ihtarda, mütemerrit pay sahibinin temerrüde konu olan tutarı bir ay için­de ödemesi, aksi halde, ilgili paylara ilişkin haklarından yoksun bırakılacağı belirtilir.

Nama yazılı pay senetlerinin sahiplerine bu davet ve ihtar, ilan yerine iadeli taahhütlü mektupla ve internet sitesi mesajı ile yapılır. Bir aylık süre, mektubun alındığı tarihte başlar. Yaklaşım

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.