Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞSİZLİK MAAŞI ALANLARA YETİM AYLIĞI BAĞLANIR MI? PDF Yazdır e-Posta
13 Aralık 2016

Image

İşsizlik ödeneği almakta iken gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı (emekli aylığı) bağlandığı tespit edilenlerin işsizlik ödeneği kesilir. İşsizlik ödeneği alırken yetim aylığı bağlanması, işsizlik sigortası kanununda hak düşürücü neden olarak sayılmadığından işsizlik ödeneği kesilmez.

25.08.1999 tarih ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun işsizlik sigortası ile ilgili “Tanımlar” başlıklı 47. maddesinin (h) bendinde; “İşsizlik ödeneği: Sigortalı işsizlere bu Kanun’da belirtilen süre ve miktarda yapılan parasal ödeme, olarak tanımlanmıştır.

Her ne kadar 5018 sayılı Kanun’un ekinde yer alan (IV) sayılı Sosyal Güvenlik Kurumları cetvelinde Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü yer alsa da işsizlik ödeneği bir aylık türü değildir.

Yani Kanun’da yer alan; “sosyal güvenlik kuruluşundan aylık” deyimi, SSK, Bağ-Kur, 506 sayılı Kanun’un geçici 20. maddesine göre kurulmuş banka sandıkları veya Emekli Sandığı gibi kurumlardan alınan emekli, malûllük, dul veya yetim aylığı gibi unsurları ifade eder. 5110 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında ödenen aylıklar da bu kapsamdadır. İşsizlik ödeneği ise bu anlamda bir aylık olmayıp süreli bir ödemedir. Süleyman Uzunoğlu Yaklaşım / Kasım 2016 / Sayı: 287


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.